Foto: Reidar Engesbak.
Foto: Reidar Engesbak.

– Seksualitetsundervisning er en menneskerett

FRI, Amnesty International Norge og Den norske Helsingforskomité samlet aktivister utenfor den Polske ambassaden i Oslo for å be Polen stoppe et lovforslag som vil forby seksualundervisning.

Publisert Sist oppdatert


Om kort tid skal Polen behandle et lovforslag som vil forby seksualitetsundervisning i landet. Det betyr at alle voksne som snakker om sex til barn, enten i undervisning, gjennom bøker, i sosiale medier eller ved å snakke med sitt eget barn, risikerer tre år i fengsel.

Loven vil være et grovt brudd på menneskerettighetene, og det vil sette unge mennesker i fare.
– Effekten av en slik lov vil merkes langt utenfor klasserommene. Seksualundervisning er avgjørende for unges mulighet til å bestemme over egen kropp og seksualitet, særlig i et land der retten til abort er svært begrenset, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International i Norge.

FRI-leder Ingvild Endestad holdt appell mot lovforslaget i Polen som vil forby seksualundervisning.

En serie av hendelser
Lovforslaget ble fremmet etter flere måneder med homofobiske angrep fra Polens nasjonalkonservative regjering, Lov og rettferdighetspartiet (PiS). De har utpekt den skeive befolkningen til landets hovedfiende, blant annet ved å trekke paralleller mellom pedofili og homofili. Det siste året har vi kunnet lese om angrepet på pride paraden i Bialystok og grupperinger som nærmest jakter ned homofile.

FRI frykter at dette bare er begynnelsen på en heksejakt på lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. I lovforslaget uttrykkes det en frykt for at lhbtqi-aktivister forsøker å infiltrere den polske seksualundervisningen for å ‘promotere og demoralisere’ barn.
– Dette fiendtlige klimaet gjør lhbt-personer i Polen mer utsatt for fysiske angrep. Det er skremmende at autoritetspersoner som høytstående embetsmenn, katolske biskoper og universitetsprofessorer bruker polariserende hatytringer mot en allerede utsatt gruppe mennesker, sier Ingvild Endestad, leder i FRI.

– Loven vil være et klart brudd på barns menneskerettigheter, og det vil sette unge menneskers liv og helse i fare, sier generalsekretær Gunnar Ekeløve-Slydal fra Den norske Helsingforskomité i en kommentar.

Organisasjoner som sluttet seg til demonstrasjonen er Sex og samfunn, Feministisk Initiativ - Oslo, Sex og Politikk, Skeiv Verden, Skeiv Ungdom, Rødt Oslo, Women's March Norway, Kvinnefronten og SAIH.

Kritisk for barn og unge i Polen
Sex og samfunn, landets største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, deltok på demonstrasjonen fredag 18. oktober. Sex og samfunn jobber aktivt for å forebygge seksuelt overførbare infeksjoner, uplanlagte graviditeter og abort.

Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder og sexologisk rådgiver for Sex og samfunn. Foto: Reidar Engesbak.
Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder og sexologisk rådgiver for Sex og samfunn. Foto: Reidar Engesbak.

Om Norge skulle vedta en lov lik lovforslaget i Polen, ville det fått dramatiske konsekvenser mener Sex og samfunn.
– Det ville innebære at Sex og samfunn måtte legge ned store deler av driften vår, sier Tore Holte Follestad, assisterende daglig leder og sexologisk rådgiver for Sex og samfunn.

Holte Follestad er bekymret for konsekvensene av lovforslaget i Polen.
– Hadde dette skjedd i Norge ville konsekvensen være at en generasjon barn og unge ikke ville lært noe om sex og seksualitet. Vi hadde ikke kunnet jobbe abortforebyggende eller med voldtekt og overgrep. Det som skjer nå er helt kritisk for barn og unge i Polen, sier Holte Follestad til Blikk.

Sex og samfunn mener det er grunn til å være bekymret når man ser på utviklingen i en rekke land.
– Den negative utviklingen er reell og det skumle er at det skjer så nært oss i Norge. Vi kan ikke sitte her hjemme å tenke at vi har det så bra og at det som skjer i Polen og en rekke land aldri vil hende her hjemme. Derfor er det så viktig å stå opp mot de kreftene som forsøker å ta fra oss rettigheter. Det handler om kvinners rettigheter, om lhbtqi-rettigheter og alle kampene vi har kjempet gang etter gang, sier Tore Holte Follestad.

Timimie Märak i Garmeres - Queer Sámi Organisation holdt appell og spoken word utenfor Polens ambassade fredag 18. oktober.

Powered by Labrador CMS