Skjermdump fra @TbilisiPride på Twitter.

Høyreekstreme stormet kino i Tbilisi

Premieren på filmen «And Then We Danced» endte i vold og steinkasting i Georgias hovedstad Tbilisi fredag 8. november.

Publisert

Levan Gelbakhiani vant prisen Beste skuespiller under Minsk International Film Festival fredag 8. november. Prisen vant han for rollen som Merab i den svensk-georgianske filmen «And Then We Danced», som ble vist på årets Oslo/Fusion International Film Festival og som vises på norske kinoer nå.

Filmen fikk ikke like god mottagelse da «And Then We Danced» hadde premiere i Georgias hovedstad Tbilisi fredag 8. november.

Inspirert av homofobi
Handlingen i filmen er lagt til Georgia og handler om Merab som er født til å danse. Både foreldrene og bestemoren hans var profesjonelle dansere, og sammen med broren går han på skole i Tbilisi for å lære seg å mestre den stolte georgiske dansetradisjonen. Når en ny gutt, Irakli begynner på skolen, får Merab imidlertid andre ting å tenke på. Irakli utfordrer machokulturen i dansemiljøet og Merab og Irakli får følelser for hverandre. Men Georgia er et konservativt land, og homofili er ikke akseptert. Brudd på samfunnets normer kan få skjebnesvangre konsekvenser.

Den svensk-georgiske regissøren Levan Akin ble provosert til å lage «And Then We Danced», etter at han så et YouTube-klipp i 2013 der skeive aktivister ble angrepet av en voldelig mobb ledet av ortodokse prester. Nå skjedde det igjen på premieren i Tbilisi.

«And Then We Danced».

Skammens korridor
Allerede før selve premieren haglet det med protester og trusler mot filmpremieren. Blant annet annonserte Sandro Bregadze, en av lederne for gruppen Georgian March, at gruppens medlemmer ville arrangere en fredelig demonstrasjon utenfor Amirani, kinoen hvor filmen skulle ha premiere. «Vi skal ha en såkalt «skammens korridor» ved inngangen til kinoen, og alle som skal se filmen må gå gjennom korridoren», var beskjeden fra Sandro Bregadze og Georgian March.

Det var også annonsert ytterligere en demonstrasjon ved parken Vera, som ifølge pressemeldinger hadde som mål å stoppe premieren.

Vold og arrestasjoner
Fredag kveld møtte flere hundre demonstranter fra Georgian March og den nasjonalistiske organisasjonen Alt-Info opp utenfor Amirani. Det ble konfrontasjoner mellom de høyreekstreme demonstrantene og publikum som skulle se «And Then We Danced».

Publikum ble truffet av steiner og fyrverkeri som ble kastet av homofobe demonstranter. Ortodokse prester ba bønner og brant regnbueflagg like ved. Kinoen Amirani måtte til slutt låse og barrikadere dørene for å beskytte premierepublikumet.

Aktivist Ana Subeliani i Tbilisi Pride var en av de som ble angrepet da hun skulle på premieren. Ifølge Tbilisi Pride var politiet passive vitner til homofob vol dog overgrep. Ana Subeliani ble kjørt til sykehus for behandling etter volden.

Ifølge Tbilisi Prides twitter-profil ble 28 homofobe demonstranter arrestert, en av dem som følge av volden mot Ana Subeliani.

Powered by Labrador CMS