Litteratur

Gir ut gratis psykedelisk diktsamling

Gjennom ni kapitler, behandler Andreas Collins temaer som dødsangst, skeiv kjærlighet og sorg. I løpet av skriveprosessen har han også lært mer om seg selv.

– Jeg trengte å skrive vekk smerten, sier poeten Andreas Collins
Publisert

Det er ikke første gang Andreas Collins (23) gir ut samlingen «Psykedeliske Dikt». I 2021 kom den første versjonen. Men noe manglet. 

– Da jeg først ga ut boka var det veldig mye der hvor forlaget,Tekst Forlag, ikke ville imøtekomme mine ønsker. Jeg gikk gjennom en periode hvor jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre, sier Collins til Blikk, og legger til: 

– Jeg har gjort mye feil her i livet. Som de fleste. Det er tabbene vi lærer mest av. Dette er én måte for meg å rette opp i mine feiltrinn, med ny lærdom som hjelpemiddel.

Og det var mye han ville endre. Selv om flere av tekstene har bestått, er mye falt i fra eller rekonstruert. Nå er også boka gitt ut på eget forlag.

– Det er en kunstform, og kunst tar veldig lang tid. Jeg trengte et nytt blikk, et nytt syn. Jeg måtte gjøre noe med det, jeg kan ikke angre hele livet. 

Boka «Psykedeliske dikt» tar for seg en spirituell reise inn i selvrealiseringens dal.

Og forandring fryder: 

– Nå er jeg veldig fornøyd

Skriver vekk smerten 

I bokens ni kapitler får leseren servert et nytt perspektiv på kjente tema som sorg og kjærlighet. Alt oppleves gjennom diktbokas hovedperson, som er på let etter det forståelig uforståelige. 

Men det er også noe mørkere som skjer. Collins har slitt med dødsangst, noe han har behandlet i skriveprosessen. 

– Jeg søkte psykedeliske dikt etter en periode med mye smerte. Jeg trengte å skrive vekk smerten, og det resulterte i mange mørke dikt. 

Den psykedeliske stien er noe han har utforsket mer på nyutgivelsen. Blant annet følger det nå med digital kunst, lydfiler og lignende, som man kan høre på nett. 

Psykedelisk renessanse 

Angående konseptet psykedelisk, skjønner Collins seg at mange har fordommer mot konseptet. Selv er han tydelig på at det ikke nødvendigvis har noe med narkotika å gjøre. 

– For min del omfatter begrepet psykedelisk alt som er rart, snålt eller speisa. 

Helt siden han var tretten år, har han hatt interesse for det psykedeliske. Samme tid som han utforsket sin skeive seksualitet. 

– Det er noe av det som jeg kanskje lærte mest om i løpet av skrivingen. Da jeg startet å skrive definerte jeg meg selv som homofil. Etterhvert innså jeg at jeg var bifil. 

Men dette er bare et eksempel for ham, på hvordan litteratur hjelper mennesker med å finne fram til seg selv. 

– Jeg håper at de finner trøst ved å lese boka mi, spesielt hvis man sliter mye med dødsangst. 

 Han legger til at boken også er gratis, slik at flest skal få tilgang. 

– Jeg ønsker å sette kunsten først, fremfor pengene. 

Den nye versjonen av boka kom ut søndag 28. april, helt gratis på ebok-nettsiden Ebok.no, Google Play, Google Books og som digitalt interaktivt hefte via Heyzine. 

Powered by Labrador CMS