Meninger

Andreas Collins svarer på Borghild Odlans tilsvar

– Om institusjoner som NLA Høgskolen velger å ikke se på skeiv og heterofil kjærlighet som likestilt, er det riktig å synliggjøre slike overtramp, skriver Andreas Collins

– Jeg er ikke alene om å føle meg mobbet av min egne skole, skriver Andreas Collins
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et innlegg, kan du sende det hit.

Jeg respekterer at du , Borghild Odland, synes meningsinnlegget mitt ikke var så nyansert som du skulle ønske.

Mitt mål var å belyse en personlig opplevelse som jeg mener er representativ for flere skeive i lignende situasjoner.

Selv om NLA har hatt sitt verdigrunnlag i lang tid, betyr ikke det at det ikke kan utfordres, særlig når det kan oppleves som ekskluderende eller skadelig for studenter og ansatte.

Det at en av kjerneverdiene til NLA Høgskolen er at ekteskapet mellom mann og kvinne anses som bærende norm, utestenger likekjønnet ekteskap og skeiv kjærlighet.

Det er et ekskluderende og diskriminerende punkt, som ikke hører hjemme i noen verdidokument.

Uansett om det er snakk om en kristen skole.

Jeg mener alle studenter bør kunne forvente en skolehverdag hvor de føler seg akseptert og respektert.

Det er ikke snakk om å passe alle skolens verdier, men heller om å kunne delta i skolemiljøet uten å føle seg marginalisert.

Og som jeg uttrykker i innlegget mitt, mener jeg at NLA Høgskolen mobber sine skeive studenter og ansatte gjennom denne utestengingen fra det de anser som bærende norm.

Når det gjelder bruken av ord som «mobbing», forstår jeg slike ord kan gi inntrykk. Men for mange skeive er dette ord som dessverre beskriver deres erfaringer i møte med enkelte institusjoner.

Målet mitt er ikke å skape sinne, eller gjøre emnet betent på noen måte. Men heller å øke bevisstheten rundt disse problemene og forhåpentligvis inspirere til en bedre og mer inkluderende praksis på NLA.

Punktet jeg refererte til i mitt innlegg, er ikke en verdi som kan videreføres inn i moderne tid.

Dersom seriøse institusjoner skal holde fast i verdier og normer fra årtusener tilbake i tid, vil vi aldri lære. Og vi vil aldri videreutvikle oss som verken personer eller samfunn, dersom vi tviholder på slike utdaterte og gammeldagse verdier.

Derfor må det være lov å ta den samtalen, å belyse slike overtramp innad etablerte institusjoner.

Homofobi og andre diskriminerende verdier har aldri hørt hjemme i samfunnet, spesielt ikke nå i 2024. Derfor anser jeg det, igjen, som mobbing. Dette fordi det er diskriminerende og ekskluderende for mange skeive på NLA.

Disse giftige verdiene kan i mange tilfeller være ekstremt farlige for marginaliserte minoriteter.

I verste fall kan disse holdningene være dødelige for skeive. Derfor trenger vi ikke at studieplasser, etablerte og seriøse institusjoner, aktivt bidrar i diskrimineringen av skeive.

Punktet fra verdidokumentet gjør det ganske klart for meg at høgskolen ikke ser på skeive som likeverdige. I alle fall ikke når det kommer til retten å gifte seg med den man er glad i.

Å elske er en menneskerett. Og om institusjoner som NLA Høgskolen ikke anerkjenner det, og velger å ikke se på skeiv og heterofil kjærlighet som likestilt – er det riktig å synliggjøre slike overtramp.

Jeg vil ikke si at jeg har for høye forventinger til studiestedene jeg velger.

Bare at de gir god utdanning og at de ikke diskriminerer studenter og ansatte.

Powered by Labrador CMS