Utstilling

Kunst i verdensklasse til ny Kode-utstilling

Verdensberømte kunstnere som Andy Warhol, Louise Bourgeois, Claude Monet, Nikolai Astrup og Barbara Hepworth inntar KODE når «Brikker» åpner fredag 2. desember.

Andy Warhol, "The Scream (After Munch)", 1984.
Publisert

I «Brikker» vises 161 mesterverk fra Sparebankstiftelsen DNBs samling, for første gang i én utstilling.

– Vi gleder oss til å stille ut kunst i verdensklasse fra en samling som spiller en sentral rolle i hva som vises ved norske kunstmuseer i dag, sier direktør Petter Snare.

I «Brikker» får publikum se kunst som har stått øverst på museumsansattes ønskelister. Sparebankstiftelsen DNB er en allmennyttig stiftelse som siden 2005 har brukt store summer på å kjøpe kunst i samarbeid med norske kunstmuseer. Verkene lånes ut med langsiktige avtaler, utfyller museumssamlingene og bidrar til at nye sammenhenger og historier kan formidles.

– Det er ingen tvil om at disse verkene hadde vært vanskelig tilgjengelig for offentlige museer med små innkjøpsbudsjett. Publikum kan blant annet se frem til en omfattende presentasjon av Andy Warhols Munch-inspirerte grafikk. Det blir også flott å se malerier av Nikolai Astrup i samspill med arbeider av Claude Monet og tyske ekspresjonister, sier Snare.

Utstillingen «Brikker» er omfattende og brer seg over hele to etasjer i Permanenten, Kode 1. Utstillingen presenterer kunst fra sent 1800-tall frem til i dag, og tar i bruk nye digitale løsninger for å gi publikum en utradisjonell kunstopplevelse.

Andy Warhol, "Madonna and Self-Portrait with Skeleton Arm (After Munch)", 1984.

Stort spenn av kjente navn

Utstillingen tar publikum gjennom de viktigste tematiske satsningene i Sparebankstiftelsen DNBs kunstsamling. De utstilte kunstverkene favner bredt med 43 norske og internasjonale kunstnere.

Her presenteres 1900-talls storheter som Claude Monet, Nikolai Astrup, Peder Balke og Harriet Backer. Her vises også et bredt utvalg av stiftelsens satsning på tysk ekspresjonisme med kunstnere som Ernst Ludwig Kirchner, Emil Nolde og Gabriele Münter.

En egen avdeling vil vies amerikansk fotokunst, med blant andre Diane Arbus og Richard Avedon.

Hvilke kunstnere får plass i historien?

En rød tråd i utstillingen, er spørsmålet om hvordan det å samle kunst påvirker kunsthistorien. «Brikker» viser hvordan ulike samarbeid og skiftende syn på hvilken kunst som er relevant, har ført til at akkurat disse kunstnerne har blitt løftet frem av norske museer

En avdeling er viet sentrale pionerer som Louise Bourgeois, Sonja Ferlov Mancoba og Barbara Hepworth, hvorav flere har kommet til gjennom stiftelsens satsing på å tilføre flere kvinnelige kunstnere til museumssamlingene.

– For Kodes tilfelle, har Sparebankstiftelsen DNB vært avgjørende for å utvikle den spesialkompetansen på Nikolai Astrup som vi har i dag. Verkene fra deres samling er helt sentral i vår Astrup-utstilling og prosjektet har strukket seg langt utover våre landegrenser med deres hjelp, sier Snare.

Utstillingen vises i Permanenten, Kode 1, frem til 12. mars 2023. Utstillingsåpning fredag 2. desember kl. 19.

Powered by Labrador CMS