Litteratur

Bok om aidsepidemien nominert til Bokhandelens sakprosapris

Ketil Slagstad, Anne-Sabina Soggiu og Norun Haugen er de nominerte til Bokhandelens sakprosapris for beste bok i 2023.

Ketil Slagstad har skrevet historien om aids i Norge, fra de aller første sykdoms- tilfellene i 1983 frem til en behandling forelå drøyt ti år senere.
Publisert Sist oppdatert

Unikt i år er at alle de nominerte forfatterne til Bokhandelens sakprosapris for beste bok er debutanter, som kan vitne om at det har vært et godt debutantår for norsk sakprosa.

Bokhandelens sakprosapris er et samarbeid mellom Bokhandlerforeningen og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO), og tildeles et lovende forfatterskap som er i etableringsfasen. Prisen har blitt delt ut årlig siden 2011.

I år deles prisen for første gang ut til en bok utgitt inneværende år. Juryen er oppnevnt av NFFO og har i år bestått av Espen Søbye (juryleder), Merete Morken Andersen og Tore Rem. Kristine Isaksen fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) har vært sekretær for juryen. Prisen er på 60 000 kr. og finansieres av alle landets bokhandler.

– Bokhandlerne ønsker at denne prisen skal inspirere forfattere til å fortsette arbeidet med å skrive fagbøker som gir oss ny innsikt og gjør oss klokere. Sakprosa gir kunnskap, utvider perspektiver, bringer nye tanker og har ofte et kritisk blikk, noe alle de tre nominerte forfatterne bidrar til med sine bøker, sier Anne Schiøtz, direktør i Bokhandlerforeningen.

– At alle nominerte er debutanter, lover godt for fremveksten av nye forfatterstemmer i offentligheten. Dette viser at norsk sakprosa er i en god utvikling, påpeker Arne Vestbø, generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO).

De nominerte er:

Ketil Slagstad – Det ligger i blodet. Epidemien som forandret Norge 

Aidsepidemien er en av de viktigste begivenhetene i moderne norsk historie. Sykdommen endret vitenskap, politikk og synet på seksualitet, og viste hvor sårbart samfunnet var i møte med en dødelig epidemi. For de som var direkte berørt, ble aids et møte med redsel, stigma, sorg og død – men også med solidaritet, håp, mot og fellesskap.

Ketil Slagstad har skrevet historien om aids i Norge, fra de aller første sykdoms- tilfellene i 1983 frem til en behandling forelå drøyt ti år senere. Resultatet er et enestående tidsbilde, og et helt nytt blikk på den nære norske fortiden.

Boken forventes utgitt i oktober.

Anna-Sabina Soggiu – Vi fattigfolk

– Nå ble jeg skikkelig, skikkelig glad! Så utrolig stas rett og slett! Eller litt sjokkerende! Det gjør hele helga, dagen, høsten og livet rett og slett, svarer en glad Anna Sabina Soggiu på bekjeden om at Vi fattigfolk er en av årets nominert titler.

Anna-Sabina Soggiu har vokst opp i ei kommunal blokk på Tøyen i Oslo. Dette er hennes historie, fortalt til en ung gutt som bor i samme blokk i dag.

Vi fattigfolk er en historie om å være fattig og å skamme seg over det. Om å bli oppfatta som et problem, når det egentlige problemet er hjelpa du ikke har fått.

Det er også en historie om å stå sammen, slutte å holde kjeft, og å fortelle om virkeligheten sånn den er, i et håp om å skape forandring.

Norun Haugen – Til dyrene

I en femårsperiode gikk Norun Haugen undercover for å dokumentere hvordan dyrene behandles i den norske kjøttindustrien.

Erfaringene fra slakterier, gårder, rugeri og dyretransport var den samme – norske dyr lider i stor skala og det er stadig mange og alvorlige brudd på dyrevelferdsloven. Dyrenes vern kommer gjerne sist i rekken i jakten på marginer og profitt.

Prisen deles ut på Sakprosafestivalen til NFFO på Litteraturhuset i Oslo lørdag 14. oktober.

 

 

 

Powered by Labrador CMS