Musikk

Hyller Anne Grete Preus med plate

«Hun var jo min helt», sier produsent Fay Wildhagen. I slutten av mai slippes hyllestalbumet «Møtested».

«Et såpass hardt slag at det satte meg ut av spill veldig lenge», sier Fay Wildhagen om Anne Grete Preus’ død.
Publisert

Albumet er først og fremst et veldig personlig prosjekt for Fay Wildhagen.

«Vi hadde lyst til å hylle henne både som menneske og artist, gjøre noe hun hadde blitt glad for. Litt som om vi skulle overraske henne på en bursdag», sier Wildhagen til VG.

Anne Grete Preus døde 25. august 2019 62 år gammel og etterlot seg en rik musikkskatt enormt mange har trykket til sitt skeive hjerte siden 70-tallet.

Hennes profesjonelle karriere startet i 1977 i rockebandet Veslefrikk, før Anne Grete Preus fortsatte med bandet Can Can i 1982. I 1986 spilte Preus hovedrollen i Centralteatrets oppsetning av Jens Bjørneboes «Til lykke med dagen». Året etter signerte hun sin første solokontrakt, og i 1988 ga hun ut sitt første solo- album, «Fullmåne», der hun tolket Bjørneboes tekster. I alt ga Preus ut ti soloalbum.

«Å synge om hverdagen, er ikke den største kunsten, men det er det å synge sant om livet, tørre å ta bort den forskjønnende glasuren. Det er første og siste bud i all kunst. Og det er det vanskeligste av alt. For det vanskeligste av alt er å ikke bedra seg selv», sa hun i takketalen da hun i 2018 ble tildelt Anders Jahres Kulturpris.

Hun var en populær artist, men hun var ikke minst viktig for homofile og lesbiske i løpet av de 40 årene hun skapte musikk og sto på scenen.

Mentor og forbilde

Vennskapet mellom Wildhagen og Preus varte i tre års tid.

«Hun var jo min helt. Jeg så veldig opp til henne. Hun var som en mentor for meg, og jeg lærte henne litt», sier Wildhagen.

«Og selv om jeg visste at hun var veldig syk, ga jeg henne stor rolle og plass i mitt liv, som jeg også husker jeg synes var skummelt.»

Nå er Wildhagen produsent på hyllestalbumet med tittelen «Møtested», hvor en rekke norske artister tolker Anne Grete Preus-sanger. Første smakebit slippes 22. mai.

Fay Wildhagen selv tolker «Fylt av min kjærlighet», mens Ole Paus tolker «Ti bud til en ung mann som vil frem i verden». Odd Nordstoga bidrar med «Jeg er en by» og Frida Ånnevik med «Vrimmel». Marit Larsen tolker «Amatør», Ane Brun «Månens elev», Emilie Christensen «Ro meg over» og Daniela Reyes tolker «Kameleon».

Powered by Labrador CMS