Musikk

Hyller Anne Grete Preus med plate

«Hun var jo min helt», sier produsent Fay Wildhagen om hyllestalbumet «Møtested» som slippes i desember. Fredag 26. november slippes coverlåta «Når himmelen faller ned», hvor Wildhagen har fått med SKAAR på duett.

«Et såpass hardt slag at det satte meg ut av spill veldig lenge», sier Fay Wildhagen om Anne Grete Preus’ død.
«Et såpass hardt slag at det satte meg ut av spill veldig lenge», sier Fay Wildhagen om Anne Grete Preus’ død.
Publisert Sist oppdatert

 Albumet er først og fremst et veldig personlig prosjekt for Fay Wildhagen.

«Vi hadde lyst til å hylle henne både som menneske og artist, gjøre noe hun hadde blitt glad for. Litt som om vi skulle overraske henne på en bursdag», sier Wildhagen til VG.

Anne Grete Preus døde 25. august 2019, 62 år gammel og etterlot seg en rik musikkskatt som enormt mange har trykket til sitt skeive hjerte siden 70-tallet.

Hennes profesjonelle karriere startet i 1977 i rockebandet Veslefrikk, før Anne Grete Preus fortsatte med bandet Can Can i 1982. I 1986 spilte Preus hovedrollen i Centralteatrets oppsetning av Jens Bjørneboes «Til lykke med dagen». Året etter signerte hun sin første solokontrakt, og i 1988 ga hun ut sitt første solo- album, «Fullmåne», der hun tolket Bjørneboes tekster. I alt ga Preus ut ti soloalbum.

«Å synge om hverdagen, er ikke den største kunsten, men det er det å synge sant om livet, tørre å ta bort den forskjønnende glasuren. Det er første og siste bud i all kunst. Og det er det vanskeligste av alt. For det vanskeligste av alt er å ikke bedra seg selv», sa hun i takketalen da hun i 2018 ble tildelt Anders Jahres Kulturpris.

Hun var en populær artist, men hun var ikke minst viktig for homofile og lesbiske i løpet av de 40 årene hun skapte musikk og sto på scenen.

Mentor og forbilde

Vennskapet mellom Wildhagen og Preus varte i tre års tid.

«Hun var jo min helt. Jeg så veldig opp til henne. Hun var som en mentor for meg, og jeg lærte henne litt», sier Wildhagen.

«Og selv om jeg visste at hun var veldig syk, ga jeg henne stor rolle og plass i mitt liv, som jeg også husker jeg synes var skummelt.»

Nå er Wildhagen produsent på hyllestalbumet med tittelen «Møtested», hvor en rekke norske artister tolker Anne Grete Preus-sanger.

Ole Paus tolker «Ti bud til en ung mann som vil frem i verden». Odd Nordstoga bidrar med «Jeg er en by» og Frida Ånnevik med «Vrimmel». Marit Larsen tolker «Amatør», Ane Brun «Månens elev», Emilie Christensen «Ro meg over» og Daniela Reyes tolker «Kameleon».

Wildhagen og SKAAR

Fay Wildhagen selv tolker «Fylt av min kjærlighet» og «Når himmelen faller ned».

I 1998 ga Anne Grete Preus ut «Når himmelen faller ned», en lavmælt betraktning over vinterens første snø. Og små under i hverdagen. Siden da har låten har fått en plass i den norske julemusikken. Wildhagen ønsket å gjøre «Når himmelen faller ned» til en duett, og som duettpartner fikk hun med seg SKAAR, Hilde Skaar.

«Jeg prøvde med denne versjonen å ære teksten og alle nyansene ved den. At tiden stopper - og hastverk, lyd og stress dempes. At man, sammen med sin plan for dagen bremses av naturens kraft. Det er noe veldig vakkert ved det, at hele byen og alle som bor i den rammes når himmelen virkelig faller ned, selv om det skjer hvert år er det ikke noe vi makter å gjøre noe med. Det er en virkelig fin påminnelse om at vi er en del av noe som er større enn oss selv. Det er jo et paradoks at denne låten alltid blir gjort så grandios og stor når den egentlig handler om stillhet, nærhet og tilstedeværelse», sier Fay Wildhagen.

«Når himmelen faller ned» med Fay Wildhagen og SKAAR slippes fredag 24. november.

 

 

Powered by Labrador CMS