Mpox

– Vaksiner deg mot mpox

Ifølge folkehelsemyndighetene i Sverige, pågår det et utbrudd av mpox i Stockholm. HivNorge ber nå alle som har risiko for smitte om å vaksinere seg. – Sjansen for at dette spres seg fra Stockholm til Norge er stor, sier generalsekretær i HivNorge, Anne Karin Kolstad.

Publisert

Svenske helsemyndigheter gransker et utbrudd av mpox i Stockholm. Uvanlig mange tilfeller er meldt inn i april. Det dreier seg om et titalls personer som alle er blitt smittet i Sverige.

Det er uklart hvorfor denne økningen skjer. Sykdommen rammer først og fremst menn som har sex med menn, men kan også smitte ved nær hudkontakt.

– Vi anbefaler som tidligere at personer med høy risiko for smitte vaksinerer seg mot mpox, sier assisterende statsepidemiolog ved folkehelsetjenesten i en pressemelding.

Kontakt fastlege eller legevakten

Mpox er en infeksjonssykdom som forårsakes av mpoxviruset. Sykdommen er som regel mild og selvbegrensende, men mer alvorlige tilfeller kan forekomme.

Viruset kan smitte gjennom nærkontakt og ubeskyttet sex, og symptomer er feber, hovne lymfeknuter og kløende utslett med blemmer.

I Norge er det til og med april registrert to tilfeller av mpox i 2024. Her hjemme ber HivNorge alle om å ta sine forholdsregler i kjølvannet av utbruddet i Stockholm.

– Sjansen for at dette spres seg fra Stockholm til Norge er stor. Det har vært flere store samlinger i Norden for menn som har sex menn den siste måneden, og dersom du mistenker å ha blitt smittet med mpox, anbefales du å kontakte fastlegen eller legevakten for å avtale time for rådgivning og testing., sier generalsekretær i HivNorge, Anne Karin Kolstad.

– HivNorge kan også kontaktes for råd og veiledning rundt hvor du kan henvende deg.

Nå når Pride-sesongen nærmer seg, er det grunn til å være på vakt mener Kolstad.

– Det kan fort spres seg her til lands, til tross for at vi vet at miljøet selv, HivNorge, Helseutvalget og SLM Oslo tok grep og stoppet utbruddet sist vi hadde det her i Norge.

Kommunene skal tilby testing

Ifølge Folkehelseinstituttet et det kommunene som er ansvarlig for å tilby vaksine mot mpox, og de som ønsker vaksine og er i målgruppene for vaksinering, kan kontakte kommunen de bor i.

I Oslo tilbys vaksine mot mpox til menn eller transpersoner som har sex med menn og som har risiko for smitte (nye eller flere seksualpartnere).

Vaksinen settes på Nydalen vaksinesenter. Time må bestilles på forhånd ved å ringe Oslo kommunes vaksinesenter i Nydalen.

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS