Pride

Biskop deltar på Pride for første gang

Artic Pride i Tromsø starter mandag 7. november og på programmet står blant annet regnbuemesse i Tromsø domkirke. Biskop Olav Øygard deltar for første gang.

Publisert Sist oppdatert

Mandag 7. november går regnbueflagget igjen til topps på Tromsø Rådhus. Det markerer at priden er igang i byen. Ett av formålene med feiringen, er å holde fokus på felles arktiske spørsmål knyttet til kjønns- og seksualitetsmangfold for de arktiske urbefolkningene og for andre innbyggere i nordområdene.

Tromsø domkirke tar imot det skeive miljøet med Regnbuemesse fredag 11. november under Arctic Pride.

Biskop i Nord-Hålogaland bispedømme, Olav Øygard.

«Regnbuemessa er en gudstjeneste med et veldig fokus på menneskeverd og at kjærlighet er lov og at kjærlighet er fint. Vi samles i et fellesskap med mange forskjellige mennesker som tror på Gud og tror på kjærlighet», sier biskop i Nord-Hålogaland bispedømme, Olav Øygard til NRK.

Noe av grunnen til at biskopen stiller opp er terroren utenfor Per på hjørnet og London Pub i Oslo i sommer.

«Jeg fikk en erkjennelse med det som skjedde da. At det fortsatt er sånn i vårt land at folk føler ubehag og blir kritisert for å stå fram som homofil, men også at man er redde og til og med har grunn til å være redde fysisk, satte en støkk i meg», sier han til NRK.

Skeiv utforskning

Under Artic Pride kan du få med deg Polarmuseets ferske utstilling Polarhistorie på skeiva, som er åpen hver dag. Utstillingen, som også er del av Skeivt kulturår, forteller historier om skeive praksiser og identiteter relatert til selve den arktiske utforskningen, og til menneskene som bebodde områdene. Kjønnsmangfold og overskridende praksiser er ikke noe fremmed og importert, men dypt rotfestet i urfolks religiøse og daglige liv.

Gjør plass til kvinner og andre!

En moderne vri på den dype trangen til å overskride grenser mellom denne verden og det ukjente, fortid og nåtid, samfunn og individ, er forestillingen Nouveau Fuck. Den bygger på boken av den nederlandske forfatteren Stella Bergsma, og tematiserer kvinnens realisering av sitt uendelige potensial «... i et samfunn som bare ser ut til å ha plass til èn type person.»

Som alle feminister med radikale ideer, har Bergsma lagt sitt eget manifest til grunn: «Nouveau Fuck er en bevegelse, en livsstil, en måte å være, se, og oppfatte på».

Nouveau Fuck vises mandag 9. november på Rådstua Teaterhus, og er et must for alle som vil holde seg oppdatert og inspirert.

Kvinnen Tore

En annen godbit under Artic pride er visningen av kinofilmen «Cecilia» fra 1954. Prosjektet var regissør Solvejg Eriksens framstilling av en ung kvinnes møte med Tore, en annen ung kvinne som går i bukser. På 1950-tallet måtte det lesbiske forholdet mellom Cecilia og Tore framstilles på subtilt vis, men for de som kunne kodene var fortellingen lett å lese. Hvorvidt filmen fremdeles har kvaliteter som snakker til dagens publikum, får den vite som går til Verdensteateret kino lørdag, i det prideparaden går i mål ved Hålogaland Teater.

Fetisj i domkirken og kommunal handlingsplan

FRIs Christine Marie Jentoft besøker Arctic Pride med Trans 101.

Programmet ellers er stappet full av aktiviteter og møter med mennesker som vil dele av sin spesielle kunnskap, enten det er å være kinky i kirken, slik Mari Mette Graf vil snakke med lærmannen Doug O`Keefe om i Tromsø domkirke torsdag kveld, eller slik Bjørn Widvey fra Skeivt Arkiv vil fortelle om i sitt åpningsforedrag mandag.

Noen av arrangementene under Arctic Pride skjer i samarbeid med Tromsø kommunes folkehelseprosjekt, som blant annet benytter anledningen til å holde kompetansehevingskurs for ansatte i helse og omsorgssektoren med tema kjønns- og seksualitetsmangfold.

Kommunen vil også presentere en ny handlingsplan med tiltak som skal gjøre Tromsø til en enda bedre ny for kjærligheten og kjønnsmangfoldet. For å lære mer om hva det kan bety, har Artic Pride invitert Christine Jentoft til å holde Trans 101 og Aud Jektevik, som blant annet skal snakke om polyamori.

Skeiv seilas

Stemmer utenfra høres blant annet i programpostene Livet som skeiv aktivist i Polen, som foregår torsdag på Tromsø bibliotek, og en samtale om situasjonen for skeive i verden, som holdes i Bakrommet på Amtmandens.

Under hele priden foregår det kreative verksteder, dype samtaler og hyggelige sammenkomster.

For den som vil ta inn Tromsø og tilliggende herligheter fra sjøen, tilbys Pridecruise med Hermes II, en gammel trebåt som lover garantert god stemning og byr på egen bar til formålet.

Info: Artic Pride

Powered by Labrador CMS