TilbakeBlikk

Lesbecruise i Karibia

Hver søndag tar vi et dykk i Blikk-arkivet. I dag: Lesbecruise i Karibia.

Faksimile fra Blikk nr. 2, 2009.
Publisert

Fra arkivet

Denne reportasjen sto på trykk i Blikk nr. 2, 2009.

Når Olivia Cruises & Resorts feirer årets 35-årsjubileum, slår de på stortromma. Reisebyrået underholder sine lesbiske cruisepassasjerer med kjendiser som L-Word-damene, Ellen DeGeneres, Margaret Cho og k. d. Lang.

Det amerikanske reisebyrået Olivia Cruises & Resorts har lesbiske som målgruppe. Etter 35 års drift er de et av verdens eldste firmaer drevet av og for lesbiske. Byrået har rundt 45 ansatte og hovedkontoret ligger i San Francisco. Majoriteten av kundene deres er fra USA, men de har også turister fra både fra Europa og Australia. Olivias cruisereiser går fra Alaska i nord og til Karibia og Middelhavet i sør.

Selv om det er større frihet for homofile nesten overalt, er det også viktig å føle seg trygg på den du og vite at det er en åpning for å bygge nettverk med likesinnete.

Judy Dlugacz

– Da vi ankret opp utenfor Sapphos fødeby, Scala Erossos på Lesbos i Hellas, satte skipet ut landgangsfartøyene slik at cruisegjestene våre kunne gå i land. Folketallet i den lille strandbyen ble med ett fordoblet. Lesbene tømte butikkene for suvenirer, det var helt hysterisk, forteller Judy Dlugacz som eier og driver Olivia.

Historien om selskapet Olivia begynte da Dlugacz ga ut en plate med kvinnelige artister i 1973. Hennes visjon var og er å skape synlighet og frihet for lesbiske.

Olivia Cruise

• Amerikanske Olivia Cruises & Resorts definerer seg selv som et livsstilselskap for lesbiske.

• Reiseselskapet selger cruisereiser som tar 1800 lesbiske til små turer med elvebåter med kapasitet til 138 damer.

• Til sommeren arrangerer de fire elvecruise i Europa. To turer går vannveien på Rhône gjennom Provence og Burgund i Frankrike, de to andre går på Donau gjennom Tyskland, Østerrike og Ungarn.

• Et lesbisk sjudagers elvecruise i Europa koster fra 15.000 til 36.000 kroner og inkluderer lugar, alle måltider og drikke til maten med eller uten alkohol.

• Øvrige cruise går til Cancun og Mexico-kysten, Turks, Caicos og Galapagos i Karibia. Et ukescruise i Karibia koster fra 5.000 til 33.000 kroner og inkluderer underholdning, lugar, alle måltider og ikke alkoholholdig drikke til maten.

For mer info: olivia.com

– Dette var og er drivkraften. Det begynte med feminisme. Jeg bodde i et kollektiv med sju andre kvinner. Dette var tidlig på 70-tallet og vi var veldig radikale. Jeg jobbet i en avis på den tiden. Vi ville gjøre noe som kunne forandre lesbenes verden og lurte på hva det skulle være. Meg Christian foreslo at vi skulle starte et lesbisk uavhengig plateselskap. Vi hadde ingen penger, men var to talentfulle kvinner. Slik forandret vi plateindustrien. I løpet av de femten årene Olivia Records holdt på, ga vi ut omtrent 50 titler og solgte millioner av plater. Det var selvfølgelig ikke lett og plateindustrien var korrupt, men den lesbiske fansen gjorde det likevel mulig, slår Dlugacz fast.

På skap-ferie

Fire ganger arrangerte Olivia Records konsert i Carnegie Hall og alle var utsolgt.

– En gang kom det over 56 000 publikummere. Vi tjente mer penger enn noen hadde gjort på én konsertkveld. Til tross for suksessen, ble vi bare avspist med en liten notis i New York Times, sier Dlugacz indignert.

I 1988 feiret Olivia Records 15 års jubileum.

– I den forbindelse var det noen som sa: «Hadde det ikke vært kult med en konsert på vannet, et cruise for kvinner?». Så da leide jeg et skip. Jeg trengte 600 kvinner og det gikk lett. I februar 1990 dro vi på vårt første cruise med 1200 kvinner fordelt på to skip.

Dlugacz la ned plateselskapet sitt, og satset nå i reisebransjen i stedet. Ikke minst fordi det ifølge Dlugacz er mange lesbiske som føler seg tvunget til å krype inn igjen i skapet når de er på ferie.

– Selv om det er større frihet for homofile nesten overalt, er det også viktig å føle seg trygg på den du og vite at det er en åpning for å bygge nettverk med likesinnete. Vi ønsket å lage en mulighet til å komme i kontakt med andre og å få nye venner på ferie – uten å gå inn i skapet. Vi har hatt gjester fra 22 og 85 år, og mange single, så det skulle være noe for alle. Men jeg må innrømme at 85 prosent av alle som er med på Olivias cruise er par, sier Dlugacz og viser oss Olivias «skrytebok»: «Hun har skapt en himmel for alle verdens lesbiske», står det blant annet å lese der.

Faksimile fra Blikk nr. 2, 2009.

Jubileum med stjernene

Ifølge Dlugacz er det å reise på ferie med Olivia Cruises & Resorts en av de største opplevelser en lesbisk kan få.

– Verden ser annerledes ut etter at du har gått i land fra et av våre skip. Du sitter igjen med minner og magi. Det er absolutt trygt og mannskapet bare elsker oss. Vi er veldig respektert. Til og med røykerne får anvist sine spesielle plasser. Vi har tid og omsorg for alle, dersom noen lurer på det.

Olivia har arrangert turer til både København, Stockholm og de baltiske statene, men ikke til Oslo, eller andre havnebyer i Norge.

– Rederiene vi leier skipene av bestemmer i all hovedsak hvor reisen skal gå. Olivia har kun mulighet til små justeringer, sier Dlugacz som bedyrer at hun har prøvd å få det til.

I år skal hun og resten av staben feire 35 år jubileum, og da slår de på stortromma. Olivia Cruises & Resorts har ingen problemer med å få med seg artister ombord: Whoopi Goldberg, L-Word-damene, Ellen DeGeneres, Margaret Cho, Lily Tomlin, Melissa Etheridge, The Indigo Girls, k. d. Lang, Suzanne Westenhoefer, Sheryl Swoopes, Rosie Jones, Suede, Martina Navratilova, Cris Williamson, Meg Christian, Teresa Trull og norske Grethe Cammermeyer for å nevne noen. Kremen blant lesbiske musikere, stand up komikere, idrettsstjerner, foredragsholdere og kokker sier ja til å delta når Olivia skal feire seg selv.

– Så gjør deg klar for heite dager og varme netter med Olivia, sier Dlugacz som spesielt gleder seg til stand up-komikeren Margaret Cho.

Powered by Labrador CMS