Sport

Bare én av fire kvinnelige idrettsutøvere mener transkvinner har urettferdig fordel

En ny studie viser at flertallet av kvinnelige idrettsutøvere i Australia ikke har noe problem med at transkvinner inkluderes i rene kvinnelag. Mannlige utøvere er derimot skeptiske.

Publisert

Studien ble utført ved Monash, et av Australias ledende universiteter. Idrettsutøvere fra seks forskjellige idretter ved 12 tilfeldig utvalgte klubber deltok i studien, som besto av spørreundersøkelser og dybdeintervjuer.

Mindre enn en fjerdedel (24 prosent) av de intervjuede kvinnene mente «transutøvere har en urettferdig fordel når de spiller på et idrettslag for kvinner.»

Prosentandelen er langt høyere blant mannlige idrettsutøvere. Nesten halvparten (46 prosent) av mennene i studien mener transkvinner har en «urettferdig fordel» når de spiller på kvinnelag.

Aksepten blant landets kvinnelige idrettsutøvere står i kontrast til den australske statsministerens holdning til transkvinner i idretten.

Statsminister Scott Morrison uttrykket nylig støtte til politikerne bak et lovforslag som tillater klubber å ekskludere transkvinner. Lovforslaget ble fremmet av Claire Chandler fra det liberalkonservative partiet Liberal Party of Australia, med støtte fra partifelle Katherine Deves.

Til ABC Australia, sa Morrison at han ikke ville utestenge transkvinner fra kvinneidretten, men at han «deler Devers og Chandlers syn på saken». Morrison kaller lovforslaget, som i praksis vil endre diskrimineringsloven, for «fantastisk» og «ikke diskriminerende».

Powered by Labrador CMS