Sport

Nye retningslinjer for transidrettsutøvere

Den internasjonale olympiske komité (IOC) skroter de kontroversielle retningslinjene og kunngjør et nytt rammeverk for idrettsutøvere som er trans og intersex.

Den kanadiske fotballspilleren Quinn, som i juli ble den første åpne transutøveren til å delta i OL, kaller de nye reglene «banebrytende».
Publisert Sist oppdatert

.

I et seks sider langt dokument presenterer Den internasjonale olympiske komitée (IOC) ti prinsipper «basert på respekten for internasjonalt anerkjente menneskerettigheter» som sportskonkurranser bør følge».

Rammeverket erstatter retningslinjene IOC gikk ut med i 2015, som satte en grense for idrettsutøvernes testosteronnivåer. Dette krevde at enkelte utøverne måtte gjennomgå behandlinger IOC nå beskriver som «medisinsk unødvendig».

.

Den newzealandske vektløfteren Laurel Hubbard satte sinnene i kok da hun ble første transkvinne til å delta i OL. Hun havnet på sisteplass i konkurransen i Tokyo tidligere i år.

.

Helomvending

Før 2015 krevde IOC at idrettsutøvere skulle gjennomgå genital kirurgi. I rammeverket skriver IOC også at det ikke lenger vil kreves idrettsutøvere må gjennomgå hormonnivåmodifikasjoner for å konkurrere.

«Dette rammeverket anerkjenner både behovet for å sikre at alle, uavhengig av deres kjønnsidentitet eller kjønnsvariasjoner, kan utøve sport i et trygt miljø som anerkjenner og respekterer deres behov og identitet», skriver komitéen.

«Det nye rammeverket ble utviklet etter en omfattende konsultasjon med idrettsutøvere, andre idrettsorganisasjoner og eksperter innen menneskerettigheter, lov og medisin», uttaler IOC.

.

Til tross for å være født kvinne, fikk ikke den lesbiske sprinteren Caster Semenya delta i årets OL i Tokyo på grunn av sitt naturlig høye testosteronnivå.

Beveger seg vekk fra kjønnstester

Dette kommer få måneder etter OL i Tokyo, der de første transkjønnede og intersex-utøverne i lekenes historie deltok.

Chris Mosier var den første ut transatleten i det amerikanske landslaget, under verdensmesterskapet sprintduathlon i 2015. Mosier har tidligere kritisert IOCs retningslinjer fra 2015 og applauderer nå revideringen.

På Twitter skriver han at IOC nå har tatt «neste skritt mot å gjøre menneskerettigheter til grunnlaget for sport».

«Det nye IOC-rammeverket gjør det klart at ingen idrettsutøver har en iboende fordel og beveger seg bort fra kvalifikasjonskriterier fokusert på testosteronnivåer, en praksis som forårsaket skadelig og fornærmende praksiser som pågående fysiske undersøkelser og kjønnstester», skriver Mosier.

.

Quinn: «Banebrytende»

Den kanadiske fotballspilleren Quinn, som i juli ble den første åpne transutøveren til å delta i OL, kaller det nye rammeverket «banebrytende».

«Altfor ofte reflekterer ikke idrettspolitikk den levde opplevelsen til marginaliserte idrettsutøvere, og det gjelder spesielt når det kommer til transkjønnede idrettsutøvere og idrettsutøvere med kjønnsvariasjoner», skriver Quinn i en uttalelse.

«Dette nye IOC-rammeverket er banebrytende på den måten at det gjenspeiler det vi vet er sant: At idrettsutøvere som meg og mine jevnaldrende deltar i sport uten noen iboende fordel, og at vår menneskelighet fortjener å bli respektert.»

Rammeverket er imidlertid ikke juridisk bindende. Lhbt+talspersoner ønsker IOCs nye retningslinjer velkommen, men understreker at det er nødvendig å følge implementeringsprosessen.

.

Powered by Labrador CMS