Sport

Laurel Hubbard smilte til tross for den dårlige plasseringen.

Hubbard ble første transkvinne i OL

Den newzealandske vektløfteren Laurel Hubbard (43) havnet på sisteplass i vektløftingskonkurransen i Tokyo i dag – likevel ble hun historisk.

Publisert Sist oppdatert

.

Etter flere måneder med kontrovers fikk vi denne formiddagen endelig se Laurel Hubbard innta podiet for å delta i vektløftingskonkurransen under de olympiske leker i Tokyo.

Etter tre mislykkede forsøk, havnet transstjerna på sisteplass i konkurransen, men var tydelig fornøyd med bare å delta.

Det er ikke rart hun smilte, for i dag ble Hubbard historisk: Hun er den første transkvinnen til å delta i de olympiske leker.

.

Stor kontrovers

Etter et mislykket første forsøk på å løfte 120 kilo, klarte ikke newzealanderen å løfte 125 kilo i sine to siste forsøk. Hun så hun likevel fornøyd ut da hun formet hendene til et hjerte og takket salen før hun smilende forlot podiet.

Det ble Kinas Wenwen Li som tok gull, mens Emily Jade Campbell fra Storbritannia tok sølv og Sarah Elisabeth Robles fra USA tok bronse.

Hubbard, som er et tiår eldre enn den nest eldste løfteren blant utøverne som konkurrerte i klassen +87 kilo, har den siste tiden vært i hardt vær.

Både utøvere, eksperter og aktivister har stilt spørsmål ved om Hubbard, til tross for at det er over ti år siden hun sluttet med vektløfting i herreklassen, har en urettferdig fordel.

.

Hubbard feilet i alle sine tre forsøk. Det tok hun med et smil.

.

Som ung satt Hubbard nasjonale rekorder i vektløfting juniorklassen på New Zealand. I 2017, etter å ha endret juridisk kjønn, tok hun VM-sølv etterfulgt av gull i Stillehavslekene.

Hubbard gjennomgikk hormonbehandling i 30-årene. Det hevdes derfor at Hubbard har fysiske fortrinn fremfor cis-kvinner fordi hun gjennomgikk mannlig pubertet. Men i dag var det lite som tilsa at Hubbard var overlegen.

Kontroversen rundt Hubbards deltakelse er «stor, vanskelig og kompleks», sa Richard Budgett, IOCs medisinske direktør, torsdag. «Laurel Hubbard er en kvinne, konkurrerer etter reglene i sin føderasjon, og vi må hylle hennes mot og utholdenhet i å faktisk konkurrere og kvalifisere seg til lekene.»

Onsdag 21. juli OL ble kanadiske Quinn første transperson til å delta i OL. Quinn, som er midtbanespiller på det kanadiske fotballaget for kvinner, er ikke-binær og har alltid konkurrert med kvinner.

.

Viktig øyeblikk for transmiljøet

Etter Den internasjonale olympiske komités (IOC) regelverk har Hubbard rett til å delta i lekene. IOC gjorde det mulig for transpersoner å kvalifisere seg etter en omdiskutert regelendring i 2015.

Testosteronnivået i blodet til utøverne må nå være på under ti nanomol per liter i minst ett år før deltakelse i en konkurranse. I tillegg har Det internasjonale friidrettsforbundet etablert en egen grense på fem nanomol per liter.

Til sammenligning har en mann, biologisk født mann, som regel et testosteronnivå mellom 7-30 nanomol per liter, mens kvinner vanligvis har under tre nanomol.

«Dette øyeblikket er utrolig viktig for transmiljøet, for vår representasjon i idrett og for alle transpersoner og ikke-binære barn som ser seg selv og skjønner at idretten er et sted for dem» sier Chris Mosier, kappgjengeren som i 2020 ble første åpne transmann til å konkurrere i en amerikansk OL-kvalifiseringsrunde, til New York Times.

.

Sjelden overlegne forskjeller

IOC har basert sine retninglinjer på flere forskningsrapporter fra de siste årene. Én av disse er Joanna Harpers studier av transkjønnede idrettsutøvere ved Loughborough University i England.

Harper sier at transkjønnede kvinner kan være større eller raskere enn andre kvinner, men at disse fordelene sjelden er overlegne. Hvis de var det ville kvinner som Hubbard slå verdensrekorder og vinne mesterskap, noe som ikke er tilfelle.

«Det er en fornærmelse for mange mennesker at hun bare deltar» sier Harper. «Det er klart hun kommer til å klare seg bra. Tross alt har hun klart å komme seg til OL. Men hun kommer ikke til å dominere sporten.»

.

Tilbaketrukket Hubbard

«Vi sier vi er for likestilling av kvinner i sport, men akkurat nå er den likestillingen blitt tatt fra oss» sa den newzealandske vektløfteren Tracey Lambrechs til TVNZ. «Vektløftere kommer bort til meg og sier: Dette er ikke rettferdig, hva kan vi gjøre? Og dessverre er det ingenting vi kan gjøre fordi hver gang vi prøver å si det, får vi beskjed om å være stille.»

Hubbard har ikke snakket med media siden det ble klart at hun fikk plass på New Zealands lag, men i en uttalelse forrige fredag takket hun den Olympiske komitéen (IOC) for «sitt engasjement for å gjøre sport inkluderende og tilgjengelig», melder Reuters.

I 2017 sa Hubbard at hun ikke så på seg selv som en fanebærer for transseksuelle idrettsutøvere.

«Det er ikke min rolle eller mitt mål å endre folks mening. Jeg håper de vil støtte meg, men det er ikke for meg å få dem til å gjøre det» sa Hubbard til Radio New Zealand.

.

Powered by Labrador CMS