Sport

Robert Dover tok bronsjemedalje med hesten Metallic under de Olympiske leker i Atlanta i 1996.

Han var OLs første åpne utøver

Aldri før har så mange åpent skeive konkurrert om heder, ære og medalje i et OL. Det kan de takke Robert Dover for.

Publisert Sist oppdatert

.

Selv om vi denne OL-sesongen får nyte prestasjonene til åpne, stolte og skeive utøvere, er det ikke lenge siden det var utenkelig å være åpen om sin skeive seksualitet i de Olympiske leker.

Med sine minst 131 skeive utøvere, slår årets Olympiske leker i Tokyo rekord. Aldri før har så mange åpent skeive konkurrert i et OL.

Men den første åpne utøveren kom ut av skapet lenge før 2021.

Robert Dover var verdens første åpne skeive OL-utøver og hadde en svært suksessfull karriere som dressurrytter – både før og etter at han kom ut av skapet i 1988.

.

OL-byen rundt – med «gaydar»

Den olympiske mesteren vant bronsemedalje fire OL på rad, fra 1992 til 2004, og begynte med hestesport i en alder av 13 år. Da han var 19 år spesialiserte han seg i dressur og knappe 10 år senere, som 28-åring, deltok han i sitt første OL. Dette var i Los Angeles i 1984 og selv om Dover selv hadde forstått at han var homofil, var han ikke klar til å komme ut offentlig. OL-opplevelsen var overmannende nok i seg selv.

«Stemningen i det olympiske laget vårt var fantastisk. Vi ropte «U-S-A, U-S-A!» da vi gikk inn på det olympiske stadionet, og vi bodde sammen som et team» sier Dover til USAs Olympiske og Paralympiske museum. «Det siste jeg tenkte på var seksualiteten min.»

Dessuten var det for risikabelt for en idrettsutøver på høyden av sin karriere. Han brukte dagene i den olympiske landsbyen til å delta og se på hestestevner og konkurranser i andre idrettsgrener. Mens han reiste rundt, forsøkte han å se etter andre skeive.

«Det var ikke slik at folk vinket med homoflagg, men i de fleste idretter var det homofile idrettsutøvere. De sier at folk har «gaydar», vi kunne veldig lett se hvem vi var.»

.

«Jeg er den jødiske, homofile gutten på det amerikanske olympiske laget»

Fire år senere, da OL i Seoul i 1988 nærmet seg, hadde Dover fått nok av hemmelighetene. I mellomtiden hadde han bodd i Tyskland i to år, hvor han i en periode fryktet at han hadde blitt smittet med hiv. Da han returnerte til USA og testet negativt, bestemte han seg for at livet var for kort til å leve i skjul.

«Da jeg kom hjem for å gjøre meg klar for OL i Seoul, sa jeg: Vet du hva? Dette er ikke sånn jeg vil være rundt mennesker» sier Dover.

I forkant av lekene i Seoul arrangerte USA-laget ble de amerikanske deltakerne ble samlet i et rom for å øve seg på å presentere seg for media.

«De ville at hver person skulle stille seg opp og si: «Jeg heter X og jeg er svømmer, og jeg er så glad for å være her på grunn av...» Du har 20 sekunder» sa Dover i Outsports podcast «Five Rings to Rule Them All».

«Min versjon var: Jeg heter Robert Dover, jeg er den jødiske, homofile gutten på det amerikanske olympiske laget, i dressursporten. Og så gikk jeg.»

.

Robert Dover intervjues i forkant av OL i Los Angeles i 1984.

.

Kom med uttalelse om aidskrisa

Media beit seg merke i den kompromissløse 32-åringen. Rytteren kom ut av skapet da aidskrisa sto på som verst. Han kunne ha trukket seg ut av medias søkelys, men valgte heller å bruke mediedekningen til å hjelpe andre.

«Jeg hadde mye presse som fulgte meg rundt. Jeg var ikke redd for å snakke om å være åpent homofil i Olympisk sport» sier Dover.

«Jeg kom med en offentlig uttalelse uttalelse om at jeg var homofil, og at jeg var veldig bekymret over at så mange mennesker i hestemiljøet døde av denne sykdommen» sier Dover.

Dovers avgjørelse om å være åpen har hatt stor innvirkning på lhbt+miljøet i idretten. I løpet av det siste tiåret har en rekke profilerte utøvere fulgt i Dovers fotspor, som kunstløputøver Adam Rippon, hockeyspiller Julie Chu, freestylekjører Gus Kenworthy og fotballspiller Megan Rapinoe, for å nevne noen.

«Det er utrolig hvor mye folk har utviklet seg, over hele verden» sier Dover. «Det er en stor, stor forskjell, og jeg har vært så heldig å leve gjennom alle disse endringene.»

.

Etter karrieren som dressurrytter har Dover jobbet som trener for Canada og USAs OL-lag, og startet en stiftelse for idrettsutøvere som sliter med sykdom og skader, sammen med mannen Robert Ross.

.

Følte seg alltid akseptert

Dover forble involvert i det olympiske miljøet i flere år. Først som trener for kanadiske laget ved de Olympiske leker i London 2012. Deretter som trener for det amerikanske laget, som tok gull i de Panamerikanske leker og de Olympiske leker i 2016.

I dag sier han at han alltid har følt seg akseptert i idretten. Samtidig vet han at andre har hatt det vanskeligere enn ham selv.

«Jeg føler meg veldig takknemlig for at hestesamfunnet består av progressivt tenkende mennesker, for det meste. Og jeg føler at det amerikanske hestelaget og hestesportforbundet alltid har vært veldig rettferdige med meg, og har vært min familie» sier Dover.

I ettertid har Dover og partneren Robert Ross, som han har vært sammen med i mer enn 30 år, grunnlagt Equestrian Aid Foundation. De jobber nå med å skaffe midler til idrettsutøvere som sliter med sykdom og skader.

Powered by Labrador CMS