Axel Gran i Melodi Grand Prix 1977.

Axel Gran ga ut Norges første homoplate. Nå kan den få nytt liv

Norske albumklassikere har startet spleis for å gi ut albumet «Halvegs uten navn (bill mrk. Diskresjon)» fra 1977 på nytt.

Publisert

Norske albumklassikere

Mer info om «Halvegs uten navn (bill mrk. Diskresjon)» her: Norske albumklassikere

Norske albumklassikere er en CD-serie med reutgivelser av musikk som enten ikke har vært på CD eller musikk som er vanskelig tilgjengelig på CD. Initiativet har til enhver tid 20 album som forsøkes crowdfundet. Bak serien står Christer Falck og John Richard Stenberg.

Axel Gran ble i 1977 spurt om å delta i den norske finalen i Melodi Grand Prix. Der var planen at under selve tv-sendingen skulle han bytte ut teksten i sangen han framførte, «Ikke mitt bord», med en tekst som handlet om undertrykking av homofile. Akkurat det året bestemte imidlertid NRK seg for at finalen ikke skulle gå direkte, men i opptak. Dermed gikk den planen i vasken.

Halvegs uten navn

Før Melodi Grand Prix ga han ut albumet «Halvegs Uten Navn (Bill Mrk. Diskresjon)» (1977) som skulle bli den aller første homo-platen i Norge, hvor tekstene handlet om indre følelser og problemer med å komme ut.

I 1979 var Gran en av de som stod bak dannelsen av Homofil bevegelse i Tromsø, han tegnet også forsiden til det første nummeret av internavisa, «Hominor». Han har jobbet som lærer og keramiker i tillegg til den korte artistkarrieren.

Skeivt arkiv

I et intervju med Skeivt Arkiv forteller Gran om tiden i Tromsø og også om en periode i Bergen og det skeive miljøet der.

I et utdrag fra intervjuet forteller Gran historien bak det som skulle bli den aller første homo-platen i Norge.

Powered by Labrador CMS