Litteratur

Skriver skeivt for barn

Haddy Njie, Camilla Otterlei og Tom Erik Fure er blant forfatterne som denne høsten har skrevet skeivt for barn. De byr på bøker om kjønnsidentitet, UFOer, dansing og kjærlighet.

Haddy Njie, Camilla Otterlei og Tom Erik Fure har utgitt hver sin skeive barnebok denne høsten.
Publisert Sist oppdatert

.

– Det er viktig å ha barnelitteratur som utforsker følelser og identitet uten voksnes stempler og konflikter. Vi heier på åpenhet og toleranse, og har virkelig sett betydningen av dette mens vi har jobbet med «Regnbuesommer», sier forfatter Camilla Otterlei.

Hun har denne høsten utgitt den skeive barneboken «Regnbuesommer», for barn mellom seks og ni år.

.

– Mer aktuelt enn jeg hadde trodd

Otterlei er forfatter, lærer og foredragsholder. Hun har utgitt en rekke bøker i forskjellige sjangre siden debuten i 2004, blant andre «Katt savna» (2019) og «Jordskjelvhjerte» (2020) i serien om Simone.

– Vi ville lage en bok om identitet og den første, kriblende forelskelsen – med en liten tvist. Det skulle vise seg å bli mer aktuelt enn jeg hadde trodd, sier Otterlei om «Regnbuesommer».

«Regnbuesommer» inngår i bokserien om Simone. I boken får Simone en ny nabo, Aaron. Han er den kuleste hun noen gang har møtt, og tror kanskje at hun har blitt forelska i ham. Så får hun høre at Aaron hadde et jentenavn der han bodde før. Med varme, humor og intelligens forteller «Regnbuesommer» om kjærlighet på kjærlighetens premisser.

Med seg på laget har Otterlei hatt Tiril Valeur som illustratør. Som konsulent på boken har de fått med seg Valeurs 14 år gamle sønn Mac.

Mac ble født med jentenavn, men står nå åpent fram med sin historie og fremhever betydningen av denne typen temaer i barnelitteraturen.

.

Tenkte på datteren

Haddy Njie har denne høsten vært aktuell med boken «Dans!». Her skriver hun om kjønnsidentitet, om det å være mørk i huden, om utenforskap og, ikke minst, om dans.

Njie debuterte som barnebokforfatter i 2008 og har siden utgitt flere bøker for både barn og voksne. Den prisbelønte bildeboken «Snart sover du» er oversatt til 15 språk. I «Dans!» skriver hun for barn mellom 6 og 9 år.

– Datteren min har akkurat begynt å lese selv. Jeg tenkte på henne da jeg forsøkte å skrive en bok som er god å lese, har en drivende handling og et viktig tema, sier Njie om boken i en pressemelding.

Karakterene har hun hentet fra egen barndom og fra timene hun har tilbrakt på skoleturneer rundt i landet.

– Der traff jeg barn og unge som bevisst eller ubevisst minnet meg om hvordan det er å være i begynnelsen av livet. Lengselen etter tilhørighet, nysgjerrigheten, ønsket om å bli sett, redselen for å bli avvist, prøving og feiling, gode og dårlige vennskap, sier Njie.

– Som mor har jeg alltid tenkt at det viktigste jeg kan lære bort er å finne balansegangen mellom egne grenser og ønsker, og andres. Jeg jobber fremdeles med å finne den balansegangen selv!

.

Barn fortjener å kjenne seg igjen

I Tom Erik Fures bok «Benny går amok» møter vi den homofile gutten Benny. Han er den første homofile hovedkarakteren i norsk barnelitteratur. Fure, som nå er ute med tredje bok i Benny-serien, har peilet seg inn på barn under 12 år.

«Bare det at det er så å si umulig å finne barnebøker med homofile karakterer når man googler eller leter på bibliotekene og i bibliotekarkiver på nett, sier litt om at det trengs flere», sier Fure til Boktips.

I «Benny går amok» fyller Benny 12 år og bursdagspresangen er en luksushelg på Melkeveien Hotel & Resort – verdenskjent for sine UFO-fenomener.

Feiringen går imidlertid helt skeis, som det så ofte gjør med Benny, for luksushotellet viser seg å være en falleferdig UFO-leir ved navn Camp Melkeveien. Her møter vi isprinsen Even og en klin gal hest. I tillegg må Benny dusje med fremmede gutter og løse et utenomjordisk mysterium.

«Jeg ville ikke gjøre det å være homo til noe alvorstungt, men heller skrive en morsom historie som barn generelt ville kunne kjenne seg igjen i, samtidig som det ville være et ekstra gjenkjennelsesaspekt for de som er skeive», sier Fure.

«Man kan si så mye med humor. Jeg er overbevist om at det å le godt er like viktig som det å gråte».

.

Powered by Labrador CMS