Musikk og litteratur

Ble mor på syvende forsøk

Josefin Winther ble mor til Vega i juni i år. Nå er prosessen dokumentert i boka og EPen «Til Vega».

I vinter skal Winther spille lanseringskonserter for boka og EPen «Til Vega» i flere norske byer, og hun spiller på Herr Nilsen i Oslo mandag 13. november og onsdag 13. desember på Roseslottet i Holmenkollen. 13. november skal hun også bokbades på Deichman Tøyen.
Publisert Sist oppdatert

Josefin Winther fikk platekontrakt som 19-åring og debuterte samme år. Siden debuten i 2006 har Winther høstet anerkjennelse for konsertene og platene sine. Winther har siden den gang gitt ut syv studioalbum, tre EPer og en rekke singler. Hun har også hatt suksess som låtskriver blant annet med Eurovision-låten «Silent storm», som vant Melodi Grand Prix i 2014.

Winther, som bor på Nøtterøy sammen med samboeren sin Hedvig Fon Klyve, har vært gjennom syv forsøk med prøverørsbefruktning. I juni i år ble hun mor til Vega.

– Nå er jeg er jeg utrolig glad for at jeg har fått oppleve det. Nå har jeg bearbeidet hele prosessen, og det har blitt en del av fortellingen min og livet mitt, sier Josefin Winther til Blikk.

– Jeg var nok ganske naiv da jeg gikk inn i det, og jeg tenkte at dette skulle gå greit. Jeg var allerede ganske fornøyd med meg selv som hadde kommet til den avgjørelsen om å tørre å bære fram et barn. Det fikk holde. Jeg var overhodet ikke forberedt på at det skulle bli så vanskelig å bli gravid, sier hun.

Det ble en langsom overhaling fra livets side, fra gang til gang, forteller Winther.

– Det preget meg veldig, og jeg fikk mange negative tanker. Fortjener jeg å bli gravid? Gjør jeg noe feil? Det er en brutal tilbakemelding å få. Jeg gjorde jo alt riktig. Men likevel fikk jeg det ikke til. Da er det nærliggende å stille spørsmål ved seg selv.

I den prosessen var det godt å ha samboeren Hedvig.

– Det er såpass nært og intimt. Jeg var ikke i stand til å dele det med så mange andre på det tidspunktet. Først tenkte jeg at vi kunne være åpne om det fra dag én. Men så skjønte jeg at denne prosessen kunne holde på i flere år. Jeg orket ikke tanken på å ha det som et vedheng ved meg, og alle spørsmålene som kunne komme.

Forløsende skriving

– Det å stå på scenen nå, med disse tekstene, er et hakk opp fra tidligere, selv for meg, sier Josefin Winther.

For hvert mislykkede forsøk bygde det seg opp frustrasjon som presset seg frem og ga henne et behov for å få det ut. Da tok hun pennen fatt, og begynte å skrive. Resultatet foreligger nå som boka og EPen «Til Vega».

– Jeg begynte å skrive halvannet år inn i prosessen. En dag da jeg hadde fått en beskjed om jeg ikke var gravid, nok en gang. Jeg hadde brukt opp alle vinklinger jeg hadde i hodet. Jeg hadde begynt å tvile, på alt egentlig. Da ble skrivingen utrolig forløsende. Det ser jeg også selv når jeg leser tekstene nå. De første tekstene er veldig rå. De bærer preg av at jeg nok en gang har fått en negativ beskjed, at jeg ikke var gravid. Jeg er glad for at jeg fikk satt tanker og følelser ned på papiret.

Boka er i selvbiografisk dagbokform, og går nærmere inn på tema som kunstig befruktning, kjønnsidentitet, kvinnehelse, reinkarnasjon og den største kjærligheten av dem alle.

«Før var du en gassballong. Du svevde rundt der oppe mellom skyene, mellomstjernene, og jeg holdt i en usynlig snor her nede. Du hadde fått et navn lenge før du var noe som helst. Du var, lenge før du var. Lett som en fjær, og helt uvirkelig for alle andre enn meg. Nå er du tung, og virkelig for alle. Så tung at ryggen min verker. Så tung at jeg har begynt å ta heisen. Så tung og at jeg vagger når jeg går». (Josefin Winther, fra boka «Til Vega»)

Brutalt ærlig

I vinter skal Josefin Winther spille lanseringskonserter for boka og EPen «Til Vega» i flere norske byer, og hun spiller på Herr Nilsen i Oslo mandag 13. november og onsdag 13. desember på Roseslottet i Holmenkollen. 13. januar skal hun også bokbades på Deichman Tøyen.

– Det å stå på scenen nå, med disse tekstene, er et hakk opp fra tidligere, selv for meg, sier hun.

– Jeg er jo vant til å snakke åpent om veldig mye forskjellig. Om de nære ting. Men ... jeg har begynt å lese tekster fra boka på konserter, og det har vært en utrolig fin opplevelse. Det skaper en helt annen stemning enn det musikken gjør. Men jeg leser også tekster om da jeg spontanaborterte. Første gang jeg gjorde det, tenkte jeg «Herregud, det må jeg aldri gjøre igjen!» Men responsen fra publikum var så god etterpå. Der undervurderte jeg publikum, sier Winther.

– Hvordan er det å leve småbarnslivet nå?

– Jeg føler meg litt dum når jeg sier det, men det oppleves veldig idyllisk. Bare å det å få oppleve en annen form for glede ... Det er pur glede når vi smiler til hverandre. En glede som ikke har noe foranledning eller som skal føre til noe. Det er et ordtak som sier «Remember when you wanted what you now have», og med Vega er det virkelig. Det er nesten ikke til å tro, sier Josefin Winther.

Josefin Winther spiller på Herr Nilsen i Oslo mandag 13. november og onsdag 13. desember på Roseslottet i Holmenkollen. Info: Josefin Winther

 

Powered by Labrador CMS