Pride

Lady Bunny satte fart på åpningen av Pride Park i Bergen

Regnbuedagene i Bergen har i år som i fjor lagt Pride Park til kulturarenaen USF Verftet. Se Blikks stemningsrapport fra åpningen av Pride Park.

Publisert Sist oppdatert

Bakgården på USF Verftet er stedet for Pride Parken sine stands av politiske partier, polyamørse par, dyrevernere og andre organisasjoner. Her finnes egen bar, ballonger og rause sittebenker og publikum kan høre på live-podcaster og heftige DJ-sets. Den store konsertscenen befinner derimot på Røkeriet, inne i bygningsmassen.

Operaensemblet Skeive stemmer består av Maria Dale Johanessen, Therese -Angelle Khachik og Eldrid Gorset. De er opptatt av at skeive skal kunne se sine egne liv reflektert også i den klassiske operakunsten.

Dette visste du ikke om opera

Operaensemblet Skeive Stemmer fikk æren av å åpne sceneballet på Røkeriet. Med en konsert bestående av klassisk sang, historiske poenger om skeive komponister og en liten smak av popsvisker bergtok de skeive stemmene publikum.

Siden ble scenen overtatt av stjerneskuddet Beharie, som NRK P3 kaller «mannen hele Norge bare må oppdage».Behaire framførte sine egne sanger og berørte folket med en inderlig tolkning av sin egen hit «Love Me». Artisten fra Sandnes hadde med seg et drivende, tett band til Pride Parken. Selv er Behaire straks klar for å legge ut på en omfattende Europa-turne, som support for amerikanske William Fitzsimmons.

Lady Bunny.

En dragtanks

Ute i bakgården dro den amerikanske dragartisten Lady Bunny opp stemningen bak DJ bordet. Lady Bunny er en av verdens mest kjente dragartister, og innledet karrieren sin allerede på slutten av 1970-tallet.

Som artist har hun gitt ut egne sanger og ikke minst remixet andres hits, gjerne med en politisk brodd. De som er hektet på serien «Sex og singelliv» vil kanskje huske henne derfra, men fremst er Lady Bunny et helt eget fenomen, høyt oppe på den skeive himmelen, også for langt yngre generasjoner.

Sjøforsvaret på land

De som fikk med seg fjorårets Pride Parade i Bergen, vil huske at den foregikk til sjøs. Fremst i paraden seilte Kystvaktskipet Tor, med regnbueflagg og vinkende personell.

Lørdag skal Pride Paraden igjen toge gjennom Bergen sentrum, denne gang med forsvarsansatte på plass under egen arbeidsgiver og egen parole.

– I år har har vi for første gang også heist regnbueflagget på selve Håkonsvern, og markert pride i egen regi, sier førstekonsulent Siri Fjukstad, som er pridekoordinator på basen. Hun sto på stand i Pride Park sammen med uniformert personell.

– Hovedbudskapet vårt er å ta ansvar for de som fortsatt ikke tør å være seg selv og lage en trygg arena for alle.

Sangeren Maria Dale Johanessen kom til sine egne. Sopranen fra Bergen og ensemblet Skeive Stemmer bød torsdag på klassisk opera i Pride Park.
– Jeg har kledd meg opp for Pride Park og vil få med meg det som skal skje. Marie Garmannslund bragte nesten egenhendig med seg solen inn i den litt grå vestlandsdagen.
Captain Alice, Master Kenneth og Lene hadde mye moro og endel potensiell smerte å by den interesserte på standen til foreningen SM Bergen.
Andreas Kraaijeveld Enerstvedt, Siri Fjukstad, Ida Kiri Dame og Frida Træland Hella sto på stand for Sjøforsvaret. De var opptatt av at forsvaret skal være en trygg, inkluderende og mangfoldig arena for alle mennesker. I ryggen har personellet fra Håkonsvern sin kommandør og basesjef Tone Størksen, selv åpen lesbisk.
– Vi gleder oss veldig til Lady Bunny! Tuva Travis (t.v) og Elliot fortalte at de hadde kledd seg opp for å se dragikonet som gjestet Pride Park i Bergen fra USA.
Lady Bunny er en av verdens mest kjente dragqueens. Den legendariske artisten fylte Pride Park-arenaen med heftig disco og sin egen flamboyante person.
Musikeren Beharie inspireres av andre artister men har en helt egenartet vokal. Lydbildet plasserer seg i landskapet mellom soul og indipop.
Som artist står Behaire trygt på eigne bein, men har også samarbeidet tett med andre musikere, så som Thomas Dybdahl. I år er Behaire også nominert til den svenske Gaffa-utdelingen.
– Vi er her for å kose oss og få med oss festen. Arvid Halleland, Astrid Leirvold og Rune Alcott hadde benket seg med leskende drikke for en hyggelig åpningskveld i Pride Park.
Powered by Labrador CMS