Pride

– Vi drar til EuroPride i Beograd uansett

– Et Pride-arrangement skal beskyttes på lik linje med andre arrangementer. Det handler om grunnleggende menneskerettigheter, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, sier Stein Runar Østigaard, internasjonal koordinator for Oslo Pride og styremedlem i European Pride Organisers Association (EPOA).

Beograd Pride 2019.
Publisert

Beograd er i år vertskap for EuroPride som arrangeres fra 12. til 18. september. Dette er første gang EuroPride avholdes på Balkan. Men Serbias president Aleksandar Vučić har nylig uttalt at EuroPride er avlyst.

Presidenten uttaler at det er landets politiske situasjon som ligger til grunn for avlysingen. Men ifølge arrangørene av EuroPride og nettverket European Pride Organisers Association (EPOA), som er lisensinnehaver av EuroPride, vil festivalen arrangeres som planlagt.

– Vi jobber nå med å understreke overfor myndighetene i Serbia at de har ansvar for sikkerheten til deltagerne på EuroPride i Beograd. Situasjonen i Beograd er veldig lik den vi har sett blant annet Polen, hvor lokale ordførere og andre myndighetspersoner forsøker å stoppe Pride-arrangementer, og skylder på sikkerhet, sier Stein Runar Østigaard, internasjonal koordinator for Oslo Pride og styremedlem i European Pride Organisers Association (EPOA).

– Et Pride-arrangement skal beskyttes på lik linje med andre arrangementer. Det handler om grunnleggende menneskerettigheter, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, sier Østigaard til Blikk.

Store motdemonstrasjoner

For en tid tilbake var det en demonstrasjon mot EuroPride i Beograd, som samlet rundt regnet 50.000 deltagere.

– Slike motdemonstrasjoner har vært arrangert flere ganger, nå sist forrige helg. Disse store motdemonstrasjonene lar seg gjennomføre, og da må myndighetene legge til rette for at EuroPride også skal kunne gå som planlagt, sier Østigaard, som er i løpende kontakt med sine andre styremedlemmer i EPOA og EuroPride-arrangørene i Serbia.

– Slik situasjonen er nå, er det enda viktigere enn før at folk reiser og deltar på EuroPride i Beograd i september. Det er også viktig at lands ambassader deltar, for på den måten sørge for at myndighetene stiller opp og sørger for sikkerhet.

Serbias statsminister Ana Brnabić, var nylig ute og klargjorde at presidenten kun kom med en anbefaling og et ønske.

– Hun vet at en avlysing vil være i strid med grunnloven. Men på samme tid forsøker hun å rettferdiggjøre presidentens ønske om å avlyse, og forklarer det med dagens trusselbilde. Det er tydelig at det er mye uro rundt EuroPride hos myndighetene,

Arrangørene av EuroPride i Beograd sier arrangementet vil gå som planlagt, og EPOA og Oslo Pride støtter den avgjørelsen.

– Oslo Pride vil være til stede, og vi mener det er ekstra viktig med internasjonal tilstedeværelse. Det vil være med på å øke sikkerhetsnivået og å ta bort mye av trykket på de lokale Pride-arrangørene.

Stockholm Pride på EuroPride

Stockholm Pride har også fordømt Serbias president Aleksandar Vučić.

– Presidentens uttalelser er uakseptable og urettferdige, spesielt med tanke på at Serbias konstitusjonsdomstol tidligere har avgjort at avlysning av parader i 2011, 2012 og 2013 var et brudd på konstitusjonen, sier Fredrik Saweståhl, leder i Stockholm Pride, i en pressemelding.

– Stockholm Pride vil være til stede på EuroPride i Beograd, og vi vil delta i paraden 17. september, uavhengig av om den tillates eller ikke. Vi står i solidaritet med Beograd Pride.

Powered by Labrador CMS