Kronikk

Noen få motdemonstranter klarte å komme seg forbi politiets sperringer og stilte seg opp midt i paraden og holdt opp religiøse ikoner under Europride i Beograd.

Leksjoner i skeiv aktivisme

Europride i Beograd var et sydende møtested for internasjonale aktivister fra Balkan og omegn. I takt med at konservative krefter er på fremmarsj vokser det frem en kraftfull skeiv bevegelse.

Publisert

Utgangspunktet for turen var at serbiske nasjonalister, høyreekstreme og ortodokse kristne i forkant av Europride mobiliserte med trusler om vold for å skremme bort deltagere. Serbias president besluttet derfor å forby Europride, til store protester fra den lokale skeive bevegelsen. Siden Serbia er i en prosess med å søke om medlemskap i EU, så er landet sensitive for internasjonalt press og tilstedeværelse. Slik endte vi – en håndfull norske aktivister – opp med å reise til Beograd med Oslo Pride i spissen for å vise støtte.

I forkant rådet arrangørene oss til å verken kysse, holde hender eller vise andre former for hengivenhet når vi var ute i gatebildet. I tillegg skulle vi unngå å bruke noen former for regnbuesymbolikk og gå i nøytrale klær. Vi skulle altså helst unngå å bli oppfattet som skeive. Kvelden før avreise sto jeg derfor foran klesskapet mitt og prøvde å forestille meg hva serbiske nasjonalister og høyreekstreme ville kunne oppfatte som nøytralt nok til at jeg gikk under radaren. Noen plagg måtte åpenbart bli hjemme, blomstrete skjorter og rosa t-skjorter. Men hva med slengbukser og hvite skjorter? Og hva med hårsveisen min, ganglaget og fremtoningen? Med ett ble det heteronormative blikket mer enn bare en abstrakt størrelse, og jeg kjente selvbevisstheten presse seg frem. Etter å ha tømt klesskapet for nøytrale klær satte jeg kursen sørover – trygt utstyrt med en bagasje full av klær i ulike nyanser av grått.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS