Skeivt Kulturår

Bergenskunstneren og bohemlegenden Laurie Grundt (1923–2020) malte «Hippie Politi» (1972), en monumental framstilling av møtet mellom kroppslig frihet og voldsmakt. Livslyst og glede blir med ett forvandlet til frykt og forfølgelse. Verket ble malt samme år som homofili ble avkriminalisert i Norge.

Når det streite blir skeivt

Utstillingen «Det skeive blikket» er et nybrottsarbeid for KODE i Bergen. – Vi ønsker at den og året som helhet, skal skape ringvirkninger for hvordan vi jobber, samler inn og stiller ut i framtida, sier direktør Petter Snare.

Publisert

Kunsthistoriker og museumsviter Mathias Skaset har ansvaret for KODE-museenes prosjekter i Skeivt kulturår. Skaset har kuratert «Det skeive blikket» sammen med forfatter og kulturskribent Bjørn Hatterud.

– Jeg ser etter kunstverk som bryter med normene for kjønn, seksualitet og identitet. Jeg ønsker å belyse de skeive impulsene i kunsten som til enhver tid har bidratt til å utfordre og stille spørsmålstegn ved disse normene i samfunnet, sier Skaset og viser til framstillingen av den kjente guden Bacchus eller Dionysos, fra romersk og gresk mytologi, som er plukket ut til utstillingen.

– Dette er et verk som havnet i museets samlinger allerede i 1837, med et klassisk motiv. Nå ser vi på det med et nytt blikk. Vi ser en skikkelse som ble født som gutt, men oppdratt som jente. Dionysos eller Bacchus avbildes ofte med et feminint eller androgynt utseende. Framstillingen av denne guden som barn med gylne hårlokker, roser i kinnene og en elegant holdning, uttrykker et brudd med det vi anser som konvensjonelle kjønnsnormer.

Verket kan dermed ses i sammenheng med aktuelle lhbt+-spørsmål.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS