Noman Mubashir er en av gjestene når Regnbuedagene inviterer til et forrykende paradeshow lørdag 27. juni.

Noman Mubashir gjester Regnbuedagene i Bergen

Lørdag 27. juni braker det løs fra Ole Bull Scene i Bergen og Regnbuedagene lover et forrykende paradeshow – rett hjem i stuen din.

Publisert

– Det blir et spektakulært show med kjente og kjære gjester, appeller, konserter og andre kulturelle innslag, og ikke minst hilsener fra alle som skulle ha deltatt i årets parade, sier festivalsjef, Joakim Aadland.

I år må vi male hele landet i regnbuens farger.

Joakim Aadland

Lørdag 27. juni sender Regnbuedagene i Bergen et paradeshow som strekker seg over to timer, fra kl. 10 til 12, direkte fra Ole Bull Scene. Festivalsjefen lover at det ikke spares på verken glitter eller konfetti, til tross for at vi alle må delta i paraden fra vår egen stue i år.

– Vi er utrolig stolt over programmet vi har fått på plass, og gleder oss til å ta dere med på en forrykende sending. Vi får blant annet besøk av Trude Drevland, sammen med kjendisfrisør Trond Skeide Johannesen for å snakke om deres nesten 40 års lange vennskap, Bergens skeive historie, og om å finne kjærligheten sent i livet, sier han.

Bergens skeive historie


I tillegg kommer flere lokale kjendiser, som ordfører Marte Mjøs Persen, sammen med bystyrepolitiker, Camilla Ahamath (SV), Peder Lofnes Hauge (V) og Bjørn André Widvey fra Skeivt Arkiv.

Ordfører Marte Mjøs Persen, her sammen med FRI-leder Ingtvild Endestad og Joakim Aadland.

– Sammen skal de se på Bergens skeive historie, og hvordan den har bidratt til å gjøre Bergen til en mer åpen by, og hvordan den siste tidens demonstrasjoner har synliggjort hvilke kamper vi har fremfor oss. Her blir det i kjent Skeiv Preik-stil noen underholdende overraskelser også som drag makeover, lover festivalsjefen.

Vi oppfordrer folk til å lage egne paradefrokoster denne dagen.

Joakim Aadland

Regnbuedagene har kapret flere kjente navn til sendingen, blant annet kommer NRK-profiler som Noman Mubashir og Kathrine Nygård for å snakke om representasjon av skeive i media og kultur.

– Vi ønsker å snakke om hvem som skal fortelle historiene våre, hvilke historier som blir fortalt, og hvordan man skal sikre at de blir fortalt, sier Aadland.

Stjerneskudd fra Bergen og arabiske toner

På den kulturelle siden kan de røpe at de blant annet har fått med seg stjerneskuddet Halie fra Bergen. I 2018 samlet hun millionvis av avspillinger på Spotify med fire singler, inkludert feelgood-låten Youth og Not Yours som tar opp #metoo-temaet – før hun hadde rukket å fullføre skolen. Bare to år inn i karrieren har hun allerede rukket å spille på noen av Norges største festivaler, og sammenliknes med artister som Tove Lo og Charlie XCX.

Sapfonia.

Blant andre innslag får de blant annet besøk av det nye lokale drag-huset i Bergen, Haus of Friele, den syriske sangeren og oud-spilleren, Nawar AlNaddaf, og damekoret Sapfonia. Selvfølgelig blir det også en god dose Bergens-patriotisme i en skeiv innpakning, prisutdelinger og appeller.

Innsamling til polen

Blant glitter og champagne vil det også bli tid til de mer alvorlige temaene. Situasjonen for skeive i Polen er stadig i forverring, og Regnbuedagene benytter anledningen til å samle inn penger for å støtte aktivister i landet i sin frigjøringskamp.

– Alle innsamlede midler under årets Regnbuedager vil gå uavkortet til European Pride Organisers Association som så vil gi de videre til polske pride-markeringer. Vi har allerede samlet inn en del, men håper paraden vil bidra til en økning, sier Aadland.

Paradefrokoster og digital parade

I år er det nok mange som savner å gå i glitrende pride-parader og kjenne på samhold og fellesskap. Festivalsjefen har mange gode forslag til hvordan publikum kan få den gode pride-følelsen, selv om det ikke blir en fysisk parade.

– Vi oppfordrer folk til å lage egne paradefrokoster denne dagen. Be inn venner og kjente, finn frem glitter og konfetti, ha noe godt i glasset, skru på paradesendingen på skjermen og bli med på feiringen sammen med oss, Aadland.

- Heis regnbueflagget!

Aadland har også en klar oppfordring til både privatpersoner og bedrifter denne dagen:

– Heis regnbueflagget! I år er det ekstra viktig at vi skaper synlighet der vi kan, og viser hva slags samfunn vi ønsker oss. Heis flagget på balkongen, på jobben, pynt butikker, restauranter, hoteller eller hvor enn du er. I år må vi male hele landet i regnbuens farger.

Fakta om sendingen:

Paradesendingen kan sees live på BA.no, Facebook-sidene til Regnbuedagene i Bergen, FRI Vestland, FRI, BLIKK og Gaysir, og via linær-TV på kanalen TV Vest fra kl. 10 til 12. Sendingen sendes direkte og kan ikke sees i ettertid. Info: bergenpride.no

Powered by Labrador CMS