Skeiv historie

Norga - Norges første dragartist

Lenge før RuPaul’s Drag Race, lenge før Great Garlic Girls og DragCore, til og med før ordet drag ble brukt i Norge for første gang, hadde vi en norsk drag-stjerne som trollbandt publikum ute i Europa.

Bernard Munkerud.
Publisert

Norga var scenenavnet til Bernard Anton Aleksander Munkerud, født i 1901, fra Nesodden utenfor Oslo. Før andre verdenskrig var Munkerud, med bakgrunn som danser, godt etablert i Oslo som kostymedesigner og skredder.

Norga blir født

Artistnavnet Norga tok han i bruk da han jobbet som danser på et varietéteater i Budapest i 1925. Ifølge Munkerud selv, var det en tilfeldighet som gjorde at han steg ut på scenen i drag.

Munkerud skulle en kveld danse sammen med en ballerina, men ballerinaen dukket aldri opp til forestillingen. Da var gode råd dyre. Teatersjefen stormet inn i garderoben til Munkerud, fortvilet og visste ikke sin arme råd. I fortvilelsen fikk han en vill idé. Hva om Munkerud spilte rollen som ballerina? Den unge danseren tenkte seg om, og ble med på idéen. Slik ble Norga født, ifølge Nasjonalbibliotekets podkast «Skeiv og Stolt».

Som Norga, fikk Munkerud en ny karriere som tok han fra Budapest til det elleville nattelivet i Berlin, hvor han også gjorde stor suksess som dragartist fram til 1938 da han vendte nesen hjemover til Norge og Oslo.

Hollywood kaller

NRK intervjuet Bernard Munkerud i Hoollywood i 1966.

Vel hjemme fikk han jobb som kostymedesigner ved Det Nye Teater, hvor han jobbet fram til 1953. Munkerud som Norga ble ofte brukt som et eksotisk og humoristisk innslag i kabaret- og revynumre som «kvinnelig imitator», som det ble kalt på den tiden.

Etter at han fylte 50 år, la Munkerud nok en gang hjemlandet bak seg, og dro til USA, hvor han først livnærte seg som tjener hos en svensk-norsk rederfamilie bosatt i Hollywood.

Etter hvert fikk han jobb som butler hos selveste Judy Garland, noe han snakker om i et tv-intervju med NRK i 1966.

Munkerud ble kjent med mange av de store Hollywood-stjernene på den tiden, og han regnet Marilyn Monroe som en nær venninne.

Hollywood-livet fikk en trist slutt en dag da Munkerud ble påkjørt av en bil mens han spaserte på Hollywood Boulevard. Han overlevde, men kroppen fikk hard medfart. Han hadde fylt 70 år og bestemte seg for at Norge nok var et bedre sted på slutten av livet. Han slapp et liv på gamlehjem i Norge, for 71 år gammel sovnet Norges første dragartist og Hollywood-yndling fredelig inn i sin egen seng i Oslo.

Powered by Labrador CMS