Lesbisk synlighetsuke

Den lesbiske tennislegenden Billie Jean King er et ikon for både homofile og feminister. Selv har hun Nelson Mandela som sitt forbilde.

Ikonet: Billie Jean King

Tennislegenden Billie Jean King har blitt et ikon for lesbiske, homofile og feminister.

Publisert Sist oppdatert

Billie Jean Moffit (77) vokste opp i California, og vant sitt første mesterskap 14 år gammel. Tennissporten var den gang fokusert på og dominert av menn, og dette ble en personlig utfordring for henne i årene som kom. I 1961 konkurrerte Billie Jean i sin første Wimbledon-turnering. Hun vant ingen single-kamper, men da hun slo seg sammen med Karen Hautze vant de en double. I 1966 vant hun sin første Wimbledon singles, en seier hun gjentok i 1967. Samme år vant hun U.S. Open singles.

I 1968 ble hun profesjonell spiller, og giftet hun seg med advokaten Larry King. Hun ble kjent som Billie Jean King da hun vant både singles og doubles i Wimbledon. I 1971 ble hun historiens første kvinnelige atlet som innkasserte mer enn 600 000 kroner i løpet av et år.

Gjennombruddet

1972 ble det store gjennombruddsåret for King. Hun vant Wimbledon single, U.S. Open, single og French Open. Magasinet Sports Illustrated utropte Billie Jean King til «Sportswoman of the Year», mens magasinet Sports utropte henne til «Tennis Player of the Year».

Året etter vant hun igjen Wimbledon singles og doubles, og kritiserte for første gang pengebeløpet kvinnene fikk utdelt med prisene. Hun påpekte at kvinnene mottok langt mindre beløp enn herrene, til tross for lik innsats. Hennes status som feministikon nådde et høydepunkt da hun samme år møtte tennisstjernen Bobby Riggs i en tv-overført kamp der hun slo Riggs. Kampen ble senere omtalt som «the Battle of the Sexes».

Rekorder

I 1975 etter å ha vunnet sin sjette Wimbledon singles, annonserte King at hun ikke lenger kom til å konkurrere i store turneringer på grunn av en kneskade. Da hadde hun vunnet i alt 39 Grand Slam-mesterskap, fire ganger i US Open og én gang i det australske og franske mesterskapet. Sammen med Martina Navratilova har King rekorden med i alt 20 seirer i Wimbledon.

Karrieren hennes hadde utviklet seg side om side med kvinnefrigjøringen på 60- og 70-tallet, og hun spilte en ledende rolle i arbeidet med å øke statusen for kvinnetennis.

Takket være hennes innsats fikk kvinnelige tennisspillere etter hvert like mye betalt som menn når de vant. King var også en av grunnleggerne av Women’s Tennis Association, hvor hun var president i to perioder. I 1984 pensjonerte hun seg fullstendig fra profesjonell tennis, og har siden jobbet som kommentator, lærer og trener.

Offentlig outing

Vi hopper tilbake til 1968, året da King skjønte at hun var interessert i kvinner, men forble i skapet, og i ekteskapet. I 1971 innledet hun et forhold til sin sekretær, Marilyn Barnett. Først ti år senere ble forholdet deres offentlig kjent som følge av en rettssak hvor Barnett krevde bidrag fra King.

Selv så King på rettssaken som offentlig outing. Den kom samme år som hun hadde varslet at hun ville pensjonere seg, men rettssaken gjorde det umulig. Hun ble den første profesjonelle kvinnelige atleten som fikk kjenne nasjonens brutale homofobi: «I løpet av 24 timer hadde jeg mistet alle kontrakter. Jeg mistet alt. Jeg tapte over to millioner dollar på langtidskontrakter. Jeg måtte fortsette å spille slik at jeg kunne betale advokatene», fortalte King i et intervju med Boston Globe i 2006.

Hun var lenge ukomfortabel med sin seksuelle orientering, og fortsatte ekteskapet med Larry King. Men i dag lever hun åpent som lesbisk og bor i New York og Chicago sammen med partneren Ilana Kloss.

Billie Jean King er kåret til en av USAs hundre mest betydningsfulle personer i det 20-århundre av magasinet Life. En posisjon som gjør henne til en heltinne for uttallige kvinner, som har fulgt henne siden seieren over Riggs. Hun er en dedikert aktivist som sloss for sine hjertesaker, som for eksempel Elton Johns AIDS Foundation.

Kilder: National Portrait Gallery, Store norske leksikon, Wikipedia, gayteens.org

Powered by Labrador CMS