Tonje Garvik og Lene Sleperud.

– Det er utrolig viktig å feire lesbisk synlighet

Farmen-paret Tonje Garvik og Lene Sleperud feirer lesbisk synlighet hver eneste dag, hele året. Nå skal de bli mammaer.

Publisert Sist oppdatert

Tonje Garvik er for mange kjent fra tv-programmet Farmen, som hun vant i 2018. Garvik gikk inn i konkurransen sammen med kjæresten Lene Sleperud, men de holdt lenge forholdet hemmelig for de andre deltagerne.

Etter Farmen har både Tonje og Lene brukt sosiale medier og plattformer til å vise skeiv kjærlighet og skeive liv. Tonje har i dag over 25 000 følgere på Instagram og hun er ikke redd for å sette skapet på plass i møte med homofobe, eller å gi følgerne sine sårt tiltrengte historietimer i skeiv rettighetskamp når det trengs.

Denne uka er det lesbisk synlighetsuke og Blikk tok en prat med Tonje Garvik om synlighet og lesbiske forbilder.

– Jeg har hørt om lesbisk synlighetsuke takket være sosiale media, men det er ikke så veldig mange år siden jeg hørte om det for første gang.

Synlighet og kunnskap

Garvik feirer lesbisk synlighet, ikke bare én uke i året, men hele tiden, både på Instagram og TikTok.

– Det er utrolig viktig å feire lesbisk synlighet. Synlighet fører til kunnskap som igjen reduserer frykten for det ukjente og øker empati. Alle som er åpne har en viktig rolle i samfunnet vårt, sier hun og legger til at åpenhet bidrar til normalisering.

– Uansett hvem man er, så lenge man er åpent lesbisk eller åpen om sin skeive legning, er man med på å bidra til normalisering for både seg selv og samfunnet. Takk for at du er med på å bidra! er meldingen fra Tonje Garvik.

Garvik peker på at vi lever i et heteronormativt samfunn der det vanlige er å gå ut ifra at mennesker er heterofile.

– Det understreker viktigheten rundt mangfold i synlighet også. Det er også viktig å ha fokus på at kjønnsuttrykk og seksuell legning ikke nødvendigvis hører sammen. Det er mange flotte maskuline lesbiske og det er mange flotte feminine lesbiske. Jeg synes vi skal hylle de som våger å følge hjertet sitt i maskulint kjønnsuttrykk og som da oppfattes som åpent lesbisk i gatene. Det er de som hovedsakelig har stått for kampen og normaliseringen vi er så heldige å kjenne på i dag, sier Garvik til Blikk.

– Det er også viktig at lesbiske med et feminint kjønnsuttrykk, og som typisk oppfattes å være «straight passing», er med på å vise at det å være lesbisk ikke bare er én ting. De feminine har en tilhørighet i det lesbiske samfunnet på samme måte som de maskuline eller de midt imellom. Nøkkelord for meg er: Mangfold, tilhørighet og normalisering.

Lesbiske forbilder

– Har du noen lesbiske forbilder?

– Kim Friele! Martine Hammervold-Austinat er uten tvil også et stort forbilde for meg. Hun er så god på å ordlegge seg og møter mennesker med empati og ha en ikke dømmende tilnærming til mennesker som kanskje uttaler seg på feil vis i mangel på kunnskap. Hun er opptatt av å lære fra seg for at mennesker skal forstå. Jeg beundrer henne hver gang hun snakker og viser frem kunnskapen sin. Jeg håper jeg en dag blir like god som henne.

Anja og Gro Hammerseng Edin står også på lista over forbilder.

– De har virkelig gjort mye fint med tanke på normalisering og det å ha en offentlig stemme. Tilnærmingen deres til verden og tankegangen deres er også beundringsverdig. De er gode og flotte rollemodeller for det skeive samfunnet som i seg selv også viser spekteret rundt å være kvinne på sin egen måte og være tro mot seg selv i det en er komfortabel i. Det er mange gode flotte forbilder som Emma Schneider, Tiril Skaar, Silje Nordnes eller andre som også velger å leve synlig for normalisering og som fortjener å bli nevnt.

Skeivt filmtips

– Har du et lesbisk filmtips?

– Jeg er en sucker for «Imagine me and you» (2005). For det første er det en film med både budsjett og kvalitet, noe som kan være mangelfullt når det gjelder skeive filmer. Men jeg elsker også spenningen rundt ulovligheten i situasjonen, prosessen og nerven i filmen. Jeg kjenner meg nok mye igjen i den. Det er heller ikke trist at skuespillerne er to flotte damer, sier Tonje Garvik.

Tonje og Lene blir mammaer

I dag kunne Tonje og Lene dele en god nyhet med følgerne sine. De skal bli mammaer!

Powered by Labrador CMS