Film

Universal testet «Bros» for å se om humoren satt hos et streit publikum. – Jeg spurte dem, «Tror dere at de testet ‘When Harry Met Sally’ og håpet at homsene forsto humoren?», forteller sier Billy Eichner som skrev manuset og spiller den ene hovedrollen.

Homseromanse fra Hollywood

«Bros» er Hollywoods første skeive rom-com laget for et bredt kinopublikum, og med en kostbar og verdensomfattende markedsføringskampanje. «Bros» åpner Oslo/Fusion International Film Festival fredag 23. september.

Publisert Sist oppdatert

SIDEN AMERIKANSKE komikeren Billy Eichner (44) skrev manuset sammen med regissøren Nicholas Stoller og spiller selv en av hovedrollene i «Bros». Etter en lang karriere som stand-up komiker, gameshow-programleder og skuespiller har han nå fått oppfylt drømmen sin om å lage den romantiske homokomedien «Bros» som handler om Aaron og Bobby som er livredde for å binde seg.

– Som gutt elsket jeg romantiske komedier som «When Harry Met Sally», «You’ve Got Mail» og «Moonstruck», men de handlet aldri om sånne som meg, forteller han under presentasjonen av «Bros» ved årets CinemaCon i Las Vegas.

– Jeg ville lage en film om to homser som finner kjærligheten. Likevel er ikke «Bros» som andre romantiske Hollywood-komedier, og heller ikke som andre homsefilmer fra Hollywood. Den har ingen lidende homser, kun to menn som liker sex og ikke er interessert i noe dypere forhold, men som finner hverandre likevel. En romanse for vår tid, slår Eichner fast.

Trekant og firkant

Sammen med regissør Nicholas Stoller har Eichner laget en rom-com om homsene Aaron (Luke Macfarlane) og Bobby (Billy Eichner) og deres skeive omgangskrets. Ønsket var å gjøre filmen relaterbar for det store publikum uten at den føltes falsk for skeive.

– Homosex var mer moro da streite ble flaue over oss, sier Billy Eichner (t.h.) som har hatt en lang karriere som stand-up komiker, gameshow-programleder og skuespiller (Matt Drudge i «The American Crime Story»), før han fikk oppfylt drømmen sin om å lage den romantiske homokomedien «Bros».

– Som komiker har jeg ofte blitt bedt om å tenke på mitt heterofile publikum, særlig på mennene for at de også skulle like vitsene mine. Med «Bros» ønsket jeg ikke å begrense meg på denne måten. Jeg ville ikke tilfredsstille et streit publikum med å lage en homseversjon av «When Harry Met Sally». Dessuten lever vi i 2022. Ikke engang streite dater slik man gjorde på 80- og 90-tallet!

I første del av «Bros» får publikum se en håndfull sexscener, inkludert trekant og firkant, nakenhet og sexprat, riktignok ispedd mye humor, men noen streite vil nok likevel få bakoversveis og hakeslepp. Filmen er imidlertid så rørende og sjarmerende at den garantert blir en skeiv kinoklassiker.

– Jeg prøvde ikke å generalisere homolivet, for skeive har jo ulike livstiler. Vi er ikke perfekte, vi kan være bitchy og selvopptatte, vi er ditt og datt. Siden så få skeive filmer lages, følte jeg et visst ansvar for å representere så mange sider ved homomiljøet som jeg kunne. En byrde streite forfattere ikke har.

Sex med humor

Billy Eichner hadde i løpet av sine tjue år i underholdningsbransjen, blitt ganske desillusjonert over mangelen på Hollywoods interesse for skeive historier.

– Men nå har det dukket opp en ny generasjon av sterke og selvsikre homser som tør å ta nye banebrytende valg - heldigvis. Hollywood har oversett oss skeive alt for lenge, slår Eichner fast.

– Tenk at det tok hundre år før et studio klarte å lage en skeiv rom-com. Tv- og strømmetjenestene sparket opp døra, og nå har filmstudioene også forstått at det er mulig å formidle skeive fortellinger for et stort publikum. Streite er jo interesserte i å se historier fra ulike miljøer, ikke bare bli fortalt de samme greiene hele tida.

Studioet tok også sjansen på å godkjenne homosexen i en filmproduksjon laget for dagens konservative amerikanske marked.

– Men studioets streite menn forsto ikke alle vitsene, forteller Eichner.

– De er jo ikke på Grindr, så jeg måtte forklare dem ting og tang. Men jeg ble ikke bedt om kutte ut noe, eller å gjøre sexen tammere. Den er en naturlig del av å date, dessuten kan seksuelle situasjoner by på masse humor. Jeg ble overrasket over hvor mye folk lo under prøvevisningene, og hvor grepet de ble av kjærlighetshistorien.

Skeive spiller streite

Aaron og Bobby i «Bros» har mange venner, og alle blir spilt av skeive skuespillere - til og med de streite rollene. Blant disse er teaterlegenden Harvey Feinstein, kjent fra filmen «Torch Song Trilogy», reality-stjernen TS Madison, den første svarte transkvinnen som spilte hovedrollen i og produserte sin egen realityserie, den ikke-binære skuespilleren Miss Lawrence, komikeren Guy Branum og RuPauls «Drag Race»-vinner Symone.

– Siden så få skeive filmer lages, følte jeg et visst ansvar for å representere så mange sider ved homomiljøet som jeg kunne. En byrde streite forfattere ikke har, forteller Billy Eichner til Blikk.

Billy Eichner var selv med på castingen og fikk dermed se navnene på skuespillere som studioet ønsket.

– Det var så mange streite på lista!», forteller han.

– Hollywood caster nesten aldri åpne homser, og ingen skeive ble foreslått for de streite rollene. Men hvorfor får ikke skeive skuespillere streite roller når streite skuespillere får spille skeive? Jo, fordi studiosjefene er redde for at publikum ikke skal tro på dem som streite. Men hvis publikum tror på Chewbacca i «Star Wars» og på dyr som snakker, kan de nok også akseptere en homse som streit, sier Eichner som likevel ikke er motstander av at streite skal få spille skeive.

– Nei, Heath Ledger og Jake Gyllenhaal overbeviste som homser i «Brokeback Mountain», og det gjorde også Armie Hammer og Timothée Chalamet i «Call Me by Your Name», og mange streite har fått Oscar-priser for godt spill som skeive. Men homser har nesten aldri fått store skeive roller, og har ikke engang fått spille homoikonene Harvey Milk, Freddie Mercury og Elton John. Disse rollene ble ypperlig spilt, bevares, men en homse forstår nyansene ved å være homo bedre enn en streit. Vi trenger ikke å gjøre research for å spille homo, vi vet hva det innebærer. Produsenter skal selvfølgelig kunne caste den beste, men det er viktig å påpeke ubalansen slik at studioene er klar over problemstillingen og kan gjøre noe med den.

Kapret helteroller

Homofobien ligger dypt i Hollywood, ifølge Billy Eichner.

Selv om vi ser flere skeive rolleskikkelser på tv nå enn før, og flere skuespillere er også åpne om at de er skeive, så finnes det fremdeles ingen skeiv Tom Hanks, ingen skeiv Tom Cruise, ingen skeiv Brad Pitt. Har Hollywood i løpet av hundre år ikke klart å finne en eneste homse med nok talent og karisma til å bli superstjerne? Nei, for Hollywood er hyklersk. Studiosjefene skryter av å være homovennlige og støtter aids-organisasjoner, homoekteskap og transrettigheter, men gir de skeive skuespillere roller? Nei. En skuespiller som kommer ut av skapet, blir takket for å vise mot og for å være et forbilde for unge skeive, men fjernes samtidig fra casting-listene. Jeg har sett det selv. Tenk på Rupert Everett! Etter suksessen i «Min beste venns bryllup» (1997) ble han ansett som en ny filmsjarmør, en mulig James Bond. Men da han snakket ærlig i intervjuer om at han er homofil, stoppet filmtilbudene helt opp. Hollywood fryktet at publikum ikke lenger ville se han på kino. Og frykten vedvarer!

Aaron (Luke Macfarlane) til Bobby (Billy Eichner) når han skal introdusere ham for familien: «Kan du ikke være mindre deg selv i tre timer. Jeg vil at de skal like deg». Rådet blir ikke tatt godt imot.

Men én åpen homofil skuespiller har i alle fall klart å kapre streite helteroller. Luke Macfarlane (42) har spilt hovedrollen i tolv romantiske tv-filmer på Hallmark som har ca. 100 millioner seere, noe som gjør filmkanalen til en av verdens største. Populariteten hans er nå belønnet med en femårskontrakt med Hallmark. I «Bros» spiller Macfarlane Aaron som Bobby faller for.

Mer fra Hollywood

Skuespilleren fikk sitt gjennombrudd på Broadway i homoklassikeren «The Normal Heart» (2003) og spilte homsen Scotty i dramaserien «Brothers and Sisters» (2006-2011). Macfarlane spilte også Michael Uries date i Netflixs julekomedie «Single All the Way» (2021).

– Mange dører har åpnet seg for skeive skuespillere på tv, og jeg var med på å åpne dem med «Brothers and Sisters», sier Macfarlane.

I den populære serien giftet hans Scotty seg med Kevin, spilt av Matthew Rhys.

– Serien skildrer to mennesker som elsker hverandre og gifter seg av samme grunner som alle andre par, sier Macfarlane som sto fram i et avisintervju allerede i 2008.

– Jeg ønsket å leve åpent og da jeg spilte Scotty i «Brothers and Sisters», brukte jeg anledningen til å komme ut offentlig. Jeg var ikke redd for å gjøre det, i alle fall ikke før jeg så det på trykk, sier han og ler.

Også Eichner har vært åpen lenge.

– Jeg kom ut rett etter gymnaset, jeg ikke ville leve skjult, sier 44-åringen og gir stjerneprodusentene og manusforfatterne Ryan Murphy og Greg Berlanti mye av æren for at Hollywood nå vurderer skeive filmer med nye blikk.

– Ryan og Greg er åpne homser som har brukt makten og pengene sine til å åpne dørene for oss. Det skjer forandringer. «Bros» er bare den første av flere kommende skeive kinofilmer fra Hollywood.

Powered by Labrador CMS