Skjermdump: krogsveen.no

Hjemme hos Bjarne Melgaard

Publisert Sist oppdatert
Bjarne Melgaard.

Samtidskunstner Bjarne Melgaard selger leiligheten sin i Gabels gate på Skillebekk i Frogner bydel. Prisantydningen på syv og en halv million kroner er nok i overkant for de fleste av oss. Men drar du på visning kan du få oppleve hjemmet til en av landets største kunstnere.

Forfatter, musiker, kunstkritiker og kunstkurator Bjørn Hatterud oppfordrer kunstinteresserte til å stille på visning.

– Nå må folket passe på. Her har man muligheten til å se den private kunstsamlingen til en samtidskunstner. Vi snakker både Melgaards egen kunst, samt kunstverk signert kunstnere som Richard Kern og andre kunstnere han setter pris på, sier Bjørn Hatterud i en kommentar til Blikk.

Som kunstkurator står Hatterud bak en rekke utstillinger. Nå jobber han som kurator for Nasjonalbiblioteket i anledning en av de store utstillingene som er planlagt under Skeivt kulturår i 2022.

Koronafri kunstopplevelse

Hatterud mener anledningen til denne kunstopplevelsen er ekstra viktig i den tiden vi er i akkurat nå.

Bjørn Hatterud.

– Alt av gallerier og museer er jo stengt nå på grunn av koronakrisen. Denne visningen gir folk plutselig en anledning til å oppleve kunst de ellers aldri vil få se. Det er kun denne muligheten.

Hatterud er en prisbelønnet forfatter, som nylig fikk Fritt Ord-prisen. Men prisdryss til tross. Han har ingen planer om å bla opp over syv millioner for leiligheten til Melgaard.

– Hvorfor nøye seg med noe knuslete? Nei, jeg sikter høyere, hahaha. Når det er sagt: kunsten i leiligheten er nok mere verdt enn selve prisen for leiligheten – og kunsten følger dessverre ikke med.

Samtidskunst og styling

Hatterud synes det er interessant og spennende at Melgaard velger en visning av leiligheten slik han selv har innredet den. Den tradisjonelle måten å selge på i disse dager er å hyre inn stylister. Det er et grep Hatterud fnyser av.

– Melgaards grep funker jo åpenbart. Blikk skriver jo om visningen og leiligheten, sier Hatterud.

Klikk bildet og kjøp BLIKK+

– Problemet med styling av bolig er at alle spor av et levd liv fjernes. Ett hvert menneskelig trekk og spor etter menneskelig aktivitet er en uting i stylisters øyne. Men i Melgaards tilfelle er det jo nettopp hans liv som gir merverdi. Alle vi andre som selger leiligheter må fjerne alle personlige spor. Nettopp fordi vi ikke er Bjarne Melgaard.

Rotter og urinaler

Hatterud tror likevel at Melgaards grep kan åpne opp for en ny nisje i salgsmarkedet.

– Kanskje man bør få inn en samtidskunstner til å fylle opp leiligheten man skal selge, fremfor en stylist som fjerner alt. Det kunne bli en spennende nisje for samtidskunstnere.

– Har du noen hete navn du kan anbefale?

– Hva med Morten Viskums rotter i olivenglass i kjøkkenskapet? Det hadde vært kjempefint. Eller hva med Marcel Duchamps urinal på badet? Her er det uante muligheter.

– Et siste råd før visning?

– På vernissasje serveres det alltid et glass musserende, men neppe på en boligvisning. Ta med egen sjampanje!

Se boligannonsen her: Krogsveen

Powered by Labrador CMS