Kunst

Bjarne Melgaard i kunstkrangel

«Jeg vil kontrollere mine egne verk. Og jeg vil ha dem tilbake.»

Bjarne Melgaard (55) er utdannet ved Statens Kunstakademi i Oslo, Jan Van Eyck- akademiet i Maastricht og Rijksakademie i Amsterdam. Med stor suksess i både inn- og utland, og utstillinger på blant annet Astrup Fearnley Museet for Samtidskunst, Gagosian og Greene Naftali Gallery i New York, har Bjarne Melgaard etablert seg som en av Norges største internasjonale kunstnere.
Publisert

Kunstner Bjarne Melgaard mener han ble lurt av sine tidligere samarbeidspartnere. Nå varsler han søksmål for å få tilbake kontrollen over en enorm kunstformue.

 I helgen avslørte VG den ukjente historien om hvordan en av Norges største samtidskunstnere, Bjarne Melgaard (55), har havnet i krise. Det handler om en kamp om verdier på 200 til 300 millioner kroner. Nå kan striden være på vei til Oslo tingrett.

Store deler av kunstproduksjonen til Melgaard gjennom tiåret frem til 2020 er i dag kontrollert av Melgaards tidligere samarbeidspartnere, Svein Roar Grande og Stein Lie.

Melgaard mener at han over tid ble utnyttet av forretningsmennene, som følge av et omfattende rusmisbruk. Ifølge VG endte det med at Melgaard i en avtale i 2020 skrev fra seg en stor mengde kunstobjekter.

Kunstneren har nå varslet søksmål mot Grande og Lie.

«Jeg vil kontrollere mine egne verk. Og jeg vil ha dem tilbake», sier Bjarne Melgaard til VG.

Det er mye Melgaard selv ikke husker fra denne perioden.

«Jeg var ekstremt syk og ekstremt avhengig av narkotika. Jeg holdt på å dø», sier han.

Den langvarige rusavhengigheten satte ham i en utsatt posisjon overfor sine forretningspartnere, mener Melgaard.

«Etter hvert som dette skrider frem, opplever du personlig en form for maktesløshet. Det er ikke bare lenger rusen, men det er også det at du til slutt tar det bare for å kunne fungere minimalt. Livet er blitt så kokt ned på en måte. Og det er det jeg tror det er.»

 

 

Powered by Labrador CMS