Skeiv sommer 

Late dager i Østerdalen

Pro Sentrets leder, Bjørg Norli, ser fram til late dager i sitt ferieparadis, uten innlagt strøm og vann, og med Gyllene Tiders «Sommartider» på øret.

Sommeren til Bjørg Norli inneholder late dager, bok, turer på fjellet, litt fiske og shandy i solveggen sammen med Telma.
Publisert

Blikk tar tempen på det skeive miljøet i sommerferien. Dagens skeive sommergjest er Pro Sentrets leder Bjørg Norli.

Hvordan ser sommeren din ut i år?

– Sommeren ser lovende ut. Jeg har bestilt fint vær og ferien tilbringes i mitt eget lille paradis, på hytta i en bortgjemt liten krok nord i Østerdalen. Hytta har hverken innlagt strøm eller vann, så litt sånn praktisk arbeid må til, ellers blir det late dager, bok, turer på fjellet, litt fiske og shandy i solveggen.

Hvilken lhbt+person ville du latt planlegge ferien din og hvorfor?

– Kevin Vågenes er en smart humorist, så det ville sikkert blitt både interessant og morsomt.

Beste sommerminne?

– Jeg har reist mye og har vært mange fantastiske steder, men det er likevel alle barndommens somre med storfamilien på gården moren min kommer fra som sitter best i minnet. Det var arbeidssommer med hesjing, kjøring av høy, luking i potetåkeren og tynning av gulrøtter, men det var også herlige sommerkvelder, fisking, bading, lek og moro med voksne og unger i skjønn forening. Dessuten var det aldri dårlig vær og stor frihet for barn på 70-tallet.

Verste sommerminne?

– En uke på speiderleir i høljende regn, i en skog jeg ikke lenger husker navnet på. Vått, klamt og uinspirerende. Min karriere i speideren ble svært kort. Noe som nok også skyldes at jeg passer dårlig inn i hierarkiske miljøer hvor uniform inngår.

Liker du spontane turer eller er du en planlegger?

– Jeg liker begge deler. Skal jeg langt og lengre enn langt trenger jeg at det planlegges litt, men jeg er ikke en fan av timeplan på tur. Det må være rom for spontanitet og det å gjøre ingenting. Det sistnevnte er for øvrig sterkt undervurdert og en kunst å mestre i disse dager hvor vi er pålogga døgnet rundt.

Hvis du får gjester fra utlandet, hva vil du vise frem av Norge? Og hva vil du ikke vise frem?

– Jeg viser fram alt det fine Oslo har å tilby, både som storby med kunst- kultur- og matopplevelser og som natureldorado enten det er badetur til øyene i Oslofjorden, sykkeltur i Nordmarka, eller bortover- og nedoverski om vinteren. Resten av Norge får reklamere for seg selv. Det jeg ikke vil vise fram, er økende forskjeller, trangsynthet, janteloven og selvgodhet.

Hva ville folk blitt mest overrasket over at du gjør om sommeren?

– At jeg liker å gå på museum og gallerier og at jeg gjør det til gangs når jeg først er der. Jeg ser alt og leser alt som står over alt, og kan nerde meg ned i timesvis. Kan bli lettere irritert hvis reisefølget er av den lettbente sorten som bare vil løpe igjennom uten å, etter mitt syn, skikkelig ta inn det museet/galleriet har å by på.

Hvilke skeive saker brenner du for?

– Det er på tide å få innført et tredje juridisk kjønn. Og så har jeg et ønske om at vi en vakker dag ikke lenger har behov for å kategorisere mennesker ut ifra kjønn og seksualitet. At vi kun er folk, først da er vi alle fri.

Hva leser og ser du på i sommer?

– Jeg leser det som står i hylla på hytta. Det kan være alt fra klassiske romaner og skjønnlitteratur av i dag, til krim og sakprosa. Det jeg ikke leser i ferien, er faglitteratur. Jeg ser ikke noe motsetningsforhold mellom å være glad i en god bok og det å like å se på serier, så det gjør jeg gjerne. Da helst noe som er lett og underholdende.

Favorittsommerlåt?

– «Sommartider» av Gyllene Tider!

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS