Litteratur

Douglas Stuarts skeive oppvekstroman topper Deichmans utlånslister

I år som i fjor kommer skeive bøker godt ut og er blant bibliotekenes mest utlånte.

Publisert

.

Debutantromanen «Shuggie Bain» er den mest utlånte debutantboken for voksne i 2021. Den toppet også lista over mest utlånte bøker på utenlandske språk for voksne og havnet på 4. plass blant de mest utlånte skjønnlitterære bøkene for voksne.

«Shuggie Bain» tok litteraturverden med storm. Den ble nominert til Bookerprisen 2021 og er oversatt til et titalls språk. Forfatteren jobber nå med manuset til tv-adaptasjonen av romanen.

.

.

Stuart klar med ny bok

Denne våren kommer Stuarts etterlengtede andre bok. I «Unge Mungo» møter vi Mungo Hamilton, en protestant i et arbeiderklassestrøk i Glasgow.

Som i «Shuggie Bain», skildrer Stuart også her en virkelighet der maskulinitet står sentralt og menn forventes å være barske – og streite.

Mungo bryter med forventningene. Han er godhjertet, men også engstelig og ensom. Helt til han treffer katolikken James. De møtes i all hemmelighet og utvikler et forhold det røffe arbeiderklassesamfunnet aldri vil akseptere.

.

Skeive topper listene

fjor. På 4. plass i kategorien fagbøker for voksne kom Bjørn Hatteruds «Mjøsa rundt med mor».

I boka følger vi Hatterud på biltur rundt Mjøsa, med mor som passasjer. Gjennom samtaler med moren og personlige refleksjoner skriver han fram sin egen oppvekst og livet sånn det ser ut i dag. Reisen blir utgangspunktet for fortellingen om en livshistorie – om klassereiser, bygda og byen, og annerledesheten som har preget ham hele livet.

.

På 10. plass på lista over Deichmans mest utlånte debutantbøkene for voksne finner vi også Sandra Kolstad, som i fjor debuterte med romanen «To ord for ødeleggelse». Her møter vi Frida og Nina som kort tid etter første møte forelsker seg og drar til Syden for å starte sitt nye liv sammen.

.

.

Powered by Labrador CMS