Bjørns blikk

– Jeg er en funksjonshemmet homse med helt andre interesser enn vanlig for en arbeiderklassegutt fra bygda. Jeg har opplevd mange måter å være minoritet på. Det har gitt meg flere blikk, sier Bjørn Hatterud som nylig ga ut boka «Mot normalt».

Publisert Sist oppdatert

Kunstneren og akademikeren Bjørn Hatte­rud har i den nye boka «Mot normalt» skrevet om oppveksten i en arbeiderfamilie på Hedemarken og sin egen klassereise, og om livet som funksjonshemmet, overvektig og homofil. Boka er en beskrivelse av et menneske som kjenner på utenforskap på mer enn én måte uten å gå i tristessen. I stedet skildrer han oppveksten med humor og varme, og gir et innblikk i sitt liv med flere minoritetsidentiteter.

– Jeg har skrevet mye om temaene i boka før, men dette er første gangen jeg har samlet alle i en lengre tekst. Jeg går nærmere inn på klasse, lavkultur, det å være skeiv og funksjonshemmet, og å være en minoritet.

Hatterud tror det skeive blikket blant annet har hjulpet han å se at hvordan menneskers kropp tolkes, er kulturelt konstruert, og at vi selv kan påvirke hvordan vi tolker kropp. Det gjelder ikke bare kroppens kjønn.

– For eksempel regnes en høy mann som mer attraktiv enn en lav mann. Passe slanke kvinner regnes som mer attraktive enn tjukke kvinner. Alt dette er kulturelle konstruksjoner. I tidligere kulturer har det vært andre føringer på hva som er attraktivt, kvinnelig og mannlig. Det gjør at jeg også kan forstå min funksjonshemming på en annen måte. At haltingen min setter meg i en særstilling sosialt, er i høyeste grad sosialt konstruert.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS