I tretti år har Douglas Stuart båret på historien om å være homofil i Glasgow, og å ha en mor som døde av alkoholisme. Han skrev debutromanen «Shuggie Bain» over en tiårsperiode og jobber nå med sin andre roman.

Bookerpris til skeiv oppvekstroman

Klesdesigneren Douglas Stuart vant en av verdens mest prestisjefylte litteraturpriser for debutromanen sin om en homofil arbeiderklassegutt som vokser opp i fattigdom med ei mor på fylla.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke ofte en forfatterdebutant får så mye oppmerksomhet som skotsk-amerikanske Douglas Stuart (44). Nylig vant romanen «Shuggie Bain» Bookerprisen, en av litteraturverdenens aller gjeveste utmerkelser. Tidligere vinnere er blant andre Margaret Atwood og Salman Rushdie.

Bookerpris-juryen skrev i sin begrunnelse at de ble overveldet av Stuarts intime, medfølende og gripende portrett av kjærlighet, mot og avhengighet. De trekker i også fram at romanen gir et realistisk bilde av et marginalisert og fattig Glasgow på 80-tallet.

Boka skal oversettes til 22 språk og kritikere verden rundt spår at den blir en framtidig klassiker. «Shuggie Bain» kalles «en hjerteknusende debut» og «et portrett av fattigdommens brutalitet, kjærlighetens grenser og stolthetens hulhet».

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS