Dans

I etterkant av magasinlanseringen, vises forestillingen «Natural Drama» av Sorour Darabi.

Slippfest for danseblad

Danseinformasjonen inviterer til lansering av det fysiske magasinet «Skeiv Bevegelse» på Black Box teater fredag 24. mars.

Publisert Sist oppdatert

– Skeivt kulturår 2022 er avsluttet, men vi må ikke slutte å løfte og synliggjøre skeive stemmer for det – dette er bare begynnelsen, sier Marianne Albers, kommunikasjonsansvarlig i Danseinformasjonen.

– Skeiv dansekunst setter søkelyset på identitet, inkludering, selvbekreftelse og egenverdi. Det handler om frigjørende strategier som bryter med rigide tankemønster og forstenede, skadelige verdier.

Magasinet inneholder tolv tekster om skeiv dans.

Omslaget på det nye magasinet «Skeiv Bevegelse» viser Carl Aquilizan i forestillingen «Flower boy» (2021).

– De setter på svært forskjellig vis, fokus på den skeive erfaringen, hvordan denne har blitt og blir brukt i dansen og effekten av dette i både kunsten og samfunnet, forteller magasinredaktør Jonas Øren.

Artikkelforfatterne som har skrevet om hvordan det skeive har prega og preger det norske danse- og scenekunstfeltet, er Steffi Lund, Carl Aquilizan, Louis Schou-Hansen, Jørgen Eide, Øystein Voll, Marte Reithaug Sterud, Brynjar Bandlien, Per Roar, Daniel Mariblanca, Ann-Christin Berg Kongsness, Øyvind Jørgensen og Jonas Øren.

Tekstene deres ble opprinnelig publisert digitalt på Danseinformasjonens nettsider som en del av Skeivt kulturår 2022.

Nå er serien også utgitt i fysisk format, og lanseringen av magasinet arrangeres av Danseinformasjonen, i samarbeid med Black Box teater.

– Vi kan friste med bobler i glasset, høytlesning fra noen utvalgte tekster, og kunstnerisk innslag – og selvfølgelig kan du ta med deg et eller flere eksemplarer av magasinet, som for øvrig er gratis, forteller Albers.

På lanseringen blir det et improvisert utdrag fra forestillingen «Vi er Or» av og med dansekunstnerne Steffi Lund og Terje Tjøme Mossige, som d kan lese mer om på side 16 i dette nummeret av Blikk.

I tillegg skal Carl Aquilizan, Per Roar, Marte Reithaug Sterud og Louis Schou-Hansen lese utdrag fra sine tekster, og etterpå blir det en samtale om skeiv dans, ledet av Jonas Øren.

I etterkant vises forestillingen «Natural Drama» av Sorour Darabi der han ser på hvordan ideene om «natur» og «naturlighet» påvirker alle levende kropper og deres eksistens.

Til dette bruker den iranske koreografen historiske kvinneskikkelser, som Isadora Duncan i hennes søken etter en dans inspirert av naturelementene, og den iranske prinsessen Zahra Khanom Taj Saltaneh, kunstner, intellektuell og pioner innen kvinners rettigheter i Iran.

Skeiv Bevegelse – Tekster om skeiv dans, lansering, Black Box teater, fredag 24. mars kl. 17.

Powered by Labrador CMS