Urix

Høyesteretts- dommer Anand Venkatesh ba institusjoner på lokalt og nasjonalt plan om å gjøre omfattende endringer for å beskytte skeives liv.

India: Dommeren ga staten hjemmelekse

Publisert Sist oppdatert

OMFATTENDE REFORMER for å beskytte skeive beordres innført i statlige institusjoner, så som politiet, i millionbyen Chennai i India. Det var høyesterettsdommer Anand Venkatesh som i juni i forbindelse med en dom i en enkeltsak, også ba institusjoner på lokalt og nasjonalt plan om å gjøre omfattende endringer for å beskytte skeives liv. Høyesterett kan ikke alene innføre reformene, men har autoritet til å beordre institusjoner til å utrede og planlegge nødvendige reformer. Og den muligheten benyttet dommer Venkatesh seg i aller høyeste grad av. Han dømte politiet for å ha trakassert et lesbisk par. I domsavsigelsen mot politiet sa høyesterettsdommeren at «uvitenhet ikke kan rettferdiggjøre normalisering av å diskriminere andre». Samtidig beordret Venkatesh alle landets departement til å rapportere tilbake til domstolen om hvordan de vil bidra til å utrydde det han karakteriserte som «all ulovlig diskriminering av lhbt-personer».

På dommerens omfattende liste, utarbeidet etter rådføring med en psykolog på lhbt-feltet, var blant annet et krav til politiet om å innføre kurs og opplæring for å øke kunnskapen og forståelsen av skeives rettigheter. Videre etterlyste dommeren et lovverk som sikrer at praktiserende leger som bedriver «healing» av homofile, fratas retten til å praktisere yrket sitt. Dommeren beordret også fengselsvesenet til å sikre at innsatte transpersoner får egne celler og beskyttes mot seksuelle overgrep fra andre innsatte.

Aktivister i den sørindiske metropolen kalte dommerens beordringer og krav, de mest omfattende på lhbt-området så langt, for et stort skritt i retning rettferdighet og frihet for lhbt-samfunnet. Statlige instanser kan ikke unnlate å rapportere tilbake til domstolen, og beordringene kommer i alle tilfeller til å skape presedens for framtidige saker.

«Dette er første gang vi opplever en så omfattende ordre fra Høyesterett som også forplikter de involverte til å følge opp i ettertid, så dette gir absolutt nytt håp», sa

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS