Urix

Skeive soldater i USA som har blitt avskjediget i unåde under Clinton og Trump, får oppreisning og erstatning.

Oppreisning for 100.000 skeive soldater i USA

Publisert Sist oppdatert

«AVSKJED I UNÅDE» ble ofte resultatet for amerikanske soldater som ble avslørt som skeive under Clinton-administrasjonens Don’t ask, don’t tell-strategi fra 1993. Ordningen var ment å gi lhbt-personer rett til å være i militæret, men bare så lenge de ikke var åpne. Det satte president Barack Obama en stopper for i 2011, og fra da av var også åpne lhbt-personer velkommen.

President Donald Trump innførte en ny versjon av den gamle loven i 2019, spesielt ment for å stenge transpersoner ute. Denne loven gjaldt i fem dager etter at Joe Biden overtok som president og skrotet Trumps forbud mot åpne transpersoner. Nå har krigsveterandepartementet (VA) annonsert at alle som på ett eller annet tidspunkt mottok såkalt «avskjed i unåde» fra den amerikanske hæren på grunn av sin lhbt-status, skal få samme gunstige fallskjermordninger og pensjon som de som har forlatt militæret med avskjed «i nåde».

Endringen sammenfaller med tiårsmarkeringen for Barack Obamas første forsøk på å avskaffe Don’t ask, don’t tell. Krigsveteranminister Denis McDonough sa i anledningen at over 100.000 lhbt-personer kan ha blitt utestengt fra militæret de siste 70 årene, og innrømmet at prosessen med å bearbeide henvendelser kan komme til å bli tidkrevende, og at mange kanskje vil velge ikke å søke å få innvilget sine nye rettigheter.

Ofrene for forbudet vil nå få tilbud om gunstige helseforsikringer, innpass i utdanningsordninger, huslån, hjelp med å søke jobb og få uføretrygd. Chris Pappas, demokrat, i representantenes hus, sa i forbindelse med endringen at «det er på høy tid at veteranene får tilgang til fordelene de rettmessig har gjort seg fortjent til mens de har forsvart landet vårt.»

Kilde: Newsweek

Powered by Labrador CMS