Urix

Forsvarsadvokat Oyku Didem Aydin stilte med regnbueflagg i retten, og vant saken.

Full Pride-seier i tyrkisk domstol

Publisert

LOKALE MYNDIGHETER i Tyrkia har etter det kuppforsøket i 2016, hatt rett til å forby folkeansamlinger i offentligheten. Det har de også benyttet seg av, ikke minst i forbindelse med lhbt-miljøets forsøk på å avholde Pride-parader. Dette forbudet er uten nevneverdig medieoppmerksomhet, nå opphevet. Men politiet har likevel ved flere anledninger fortsatt å håndheve forbudet. Blant annet ble 18 elever og en professor ved Middle East Technical University (METU) i hovedstaden Ankara arrestert etter angivelig å ha nektet å oppløse et Pride-arrangement i mars 2019.

Men tyrkiske jurister har merket seg at myndighetene ikke lenger har samme rett til å oppløse folkemengder, og har følgelig forsvart aktivistene som ble angrepet av politiet med gummikuler og tåregass. Forsvarsadvokat Oyku Didem Aydin, som stilte med regnbueflagg i retten, krevde full frifinnelse: «Hvilken skade kan dette flagget gjøre? Betyr flagget at jeg nekter å bidra til å oppløse en folkemengde? En student blir arrestert bare for å holde dette flagget. En video tatt i løpet av Pride-paraden viser tydelig at en politibetjent roper at han er imot skeives eksistens», sier Aydin.

8. oktober ga retten Oyku Didem Aydin medhold og de tiltalte fra Pride-paraden i 2018 ble frifunnet. «Dette er en stor lettelse og et skritt i riktig retning, men at unge mennesker er blitt kriminalisert i så lang tid, er en skam», sa forsvarsadvokaten som gledet seg over domsavsigelsen.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS