Helse

Homofile får gi blod

– Det er en god og etterlengtet nyhet, sier FRI-leder Inge Alexander Gjestvang.

Publisert

Nå blir det åpnet for at menn som lever i et stabilt og monogamt parforhold med en annen mann, kan bli blodgiver.

Det melder Helsedirektoratet på sine nettsider.

«Med det testregimet vi har i dag, og seks måneders karantenetid fra siste nye eller tilfeldige sexkontakt, vil dette fremdeles gi nødvendig trygghet for mottakere av blodprodukt», skriver Helsedirektoratet.

– Dette er en gledelig nyhet. Den aktuelle endringen vil i praksis innebære at menn som har sex med menn (msm) og heteroseksuelle blir vurderte på lik line, med en karantenetid på seks måneder fra siste nye eller tilfeldige seksualpartner. Dermed vil msm som lever i stabile monogame parforhold kunne være blodgivere, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Etterlengtet nyhet

Helsedirektoratet jobber for at endringene kan bli innført innen utgangen av året.

– Det er en god og etterlengtet nyhet, sier FRI-leder Inge Alexander Gjestvang.

– Vi er veldig glade for at den endringen nå er på plass. FRI og flere skeive organisasjoner, og skeive partigrupper, har jobbet for dette, og dette er en positiv nyhet.

– Er det en menneskerett å få gi blod?

– FRI er fullstendig klar over at det ikke er en menneskerett å gi blod. Vi vet at det er flere medisinske tilstander og så videre, som gjør at man er diskvalifisert fra å gi blod. Men der hvor forholdene ellers ligger til rette, er det bra at det nå ikke er diskvalifisering på grunnlag av seksuell identitet, men at det heller er praksis som avgjør, sier Gjestvang.

– Det har vært frustrerende å se at man etterlyser givere og det mangler 30.000 blodgivere. Samtidig som vi er en stor gruppe som på mange måter er kvalifisert, men ikke får lov. Derfor er denne endringen velkommen, sier FRI-lederen.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS