Urix

En av fire sensurerte bøker er skeive

Mer enn 1600 bøker på over 5000 amerikanske skoler ble fjernet fra utlånshyllene forrige skoleår. En fjerdedel av disse ble fjernet på grunn av lhbt+innhold.

Publisert

Hele 41 prosent av bøkene som ble sensurert ved amerikanske skolebibliotek skoleåret 2021-2022, var skeive. Ifølge PEN Amerika, som har gjennomført undersøkelsen, innebar dette at bøkene enten inneholdt skeive tema eller hadde skeive karakterer i viktige roller.

Tallene gjelder for skoleåret 2021-2022. Det estimeres at bokforbudene påvirker mer enn fire millioner elever og studenter.

Organisert sensurering

Dette skyldes ikke bare foreldre som har bladd gjennom en pensumbok i barnas skolesekker eller blitt stilt et overraskende spørsmål ved middagsbordet av barna sine, mener PEN Amerika.

PEN Amerika har identifisert minst 50 grupper som er involvert i bokforbud over hele landet. Gruppene opererer både på nasjonalt, statlig og/eller lokalt nivå. Flertallet av disse ble opprettet i 2021 og kan knyttes til nasjonalistiske og religiøse strømninger.

Det store flertallet av de sensurerte bøkene er altså verket til et økende antall grupperinger og organisasjoner som krever sensurering av enkelte bøker og ideer i det amerikanske skoleverket. Nesten halvparten av bøkene som ble fjernet fra bibliotekene på grunn av disse gruppene, var ungdomsbøker.

PEN Amerika oppdaget at 41 prosent av bøkene som ble sensurert ved amerikanske biblioteker skoleåret 2021-2022, hadde lhbt+innhold. Etterfulgt av bøker der en hovedperson eller viktig karakter i historien er ikke-hvit.

Gruppene og organisasjonene PEN Amerika har undersøkt, bruker en rekke taktikker for å få sensurert titler de anser som upassende. Blant annet deler de boklister med titler de ønsker å ramme, tar seg inn på skolestyremøter, krever nye rangeringssystemer for biblioteker og omtaler titler som «grooming» og «pedofili» for å fremme sin sak.

Siden 2021 har flere enkeltpersoner og grupper førsøkt å fjerne bøker som enten fokuserer på lhbt+tema eller bøker problematiserer rasisme og slaveriets historie i USA. PEN Amerika observerer også at bokforbudene er mer utbredt i stater der politikere har gått løs på enten anti-diskrimineringslovverk og minoriteters rettigheter.

Mest sensurert ble et memoir av ikke-binær forfatter

Den mest sensurerte boken i skoleåret 2021-2022 var Maia Kobabes memoir «Gender Queer», ifølge PEN Amerika. Boken handler om å vokse opp som ikke-binær og aseksuell. «Gender Queer» har enten blitt sensurert eller forsøkt sensurert i 41 skoledistrikter mellom juli 2021 og juni 2022.

«Å forby bøker er bare én del av en større, organisert kampanje som retter seg mot, og trakkasserer, lhbtq-ungdommer over hele landet», sier Sarah Kate Ellis, president i den skeive organisasjonen GLAAD, i en presseuttalelse, ifølge Them.

«Det er ikke mulig å separere bokforbud fra «Don't Say Gay»-lover, angrep på retten til helsehjelp, idrettsforbud for transungdom, og de hundrevis av andre lovforslagene som setter lhbtq-ungdom i sentrum for angrep fra ekstremistiske grupper og politikere. Alle fortjener å se seg selv representert i bøker, og målrettede bokforbud som retter seg mot lhbtq-ungdom må opphøre.»

Powered by Labrador CMS