Urix

Transseier i Brasil

To transkvinner er valgt inn i kongressen i Brasil. Det er en viktig milepæl i landet med verdens mørkeste hatkrimstatistikk.

Duda Salabert (t.v) og Erika Hilton er de første transkvinnene til å inneha posisjoner i Brasils nasjonalkongress.
Publisert

Valget i Brasil endte ikke med noen definitiv vinner. Nåværende president Jair Bolsonaro, kjent for sin anti-lhbt+retorikk, og utfordreren Luiz Inacio Lula da Silva har gått videre til neste runde, som vil finne sted 30. oktober.

Men én ting er allerede sikkert. For første gang har Brasil valgt inn to transkvinner i kongressen: Erika Hilton, som representerer venstresidepartiet PSOL og Duda Salabert, som representerer det demokratiske arbeiderpartiet.

Hilton og Salabert er to av de 324 åpent skeive kandidatene som stilte i valget. 18 av dem, inkludert Hilton og Salabert, vant, ifølge Washington Blade.

37 000 stemmer

Salabert ble valgt inn som representant for regionen Minas Gerais. Det var en overlegen seier med over 37 000 stemmer – mer enn noen kandidat i Minas Gerais sin historie. Hun har bakgrunn som lærer og stiftet i 2002 organisasjonen Transvest, som jobber mot transfobi.

Erika Hilton ble kastet ut av hjemmet sitt i en alder av 14 år og jobbet i flere år som sexarbeider. Flere år senere tok hun opp kontakten med moren igjen og begynte å studere, og senere undervise i, gereontologi. Etter å ha flyttet til São Paulo ble hun med i venstresidepartiet PSOL. I 2020 ble hun den første transpersonen som ble valgt til å sitte i bystyret i byen, som er Brasils største.

De to transkvinnenes seiere er en viktig milepæl for skeive aktivister i landet. Brasil har det største antallet rapporterte drap av transpersoner på verdensbasis, en statistikk som har holdt seg stabil i mange år, ifølge avisen Brasil de Fato.

Ifølge en rapport fra 2021 utført av den europeiske transrettighetsorganisasjonen TGEU ble det registrert 375 anti-trans-drap over hele verden mellom oktober 2020 og september 2021. 125 av disse fant sted i Brasil.

Hilton og Salabert er ikke de eneste valgvinnerne som har skapt overskrifter. Brasils urbefolkning, som både før og under valgkampen har fått hard medfart av nåværende president Jair Bolsonaro, vant også en viktig seier. Sônia Guajajara og Célia Xakriabá, begge urfolk, vant valget som medlemmer av det progressive partiet.

Under Bolsonaros presidentskap har Brasil blant annet vedtatt politikk som stopper anerkjennelsen av urfolkets landområder og som svekke miljøvernbyråer som beskytter disse landområdene.

Powered by Labrador CMS