Urix

«Stein homofile til døde»

Burundis president Évariste Ndayishimiye oppfordrer til steining av homofile.

Publisert Sist oppdatert

«Vil du trekke en forbannelse over landet, så aksepter homoseksualitet», sa Burundis president Évariste Ndayishimiye på en pressekonferanse forrige uke, og forklarte også at homoseksualitet er som å velge å følge Satan, ifølge Reuters.

«Jeg mener til og med at disse menneskene, hvis vi finner dem i Burundi, helst bør føres til en arena og steines. Og det kan ikke sees som en synd», sa han.

Ifølge ILGA-rapporten «Our Identities Under Arrest», som ble publisert november, kriminaliserer 63 FN-medlemsstater skeive personer.

Den påpeker også at spesielt Uganda har fått svært strenge sanksjoner etter innføringen av Anti-Homosexuality Act. Selv om antallet stater som kriminaliserer likekjønnede handlinger jevnt har avtatt de siste tiårene, som Singapore, Cookøyene og Mauritius som alle avkriminaliserte likekjønnede forhold i år, har antallet pågripelser av lhbt-personer knyttet til kjønnsuttrykk eller frivillige seksuelle handlinger sett en alvorlig økning.

ILGA bemerker imidlertid at det faktiske antallet tilfeller kan være høyere.

I rapporten har ILGA gått gjennom over 1000 tilfeller av pågripelser og rettsforfølgelser av over to tiår. Rapporten peker spesielt på alarmerende trender i land som Afghanistan, Ghana, Indonesia, Etiopia, Kuwait, Nigeria og Uganda.

«Land som generelt anses som «trygge» har sett plutselige endringer med relativt kort varsel», sier forskningskonsulent Kellyn Botha i en pressemelding.

«Økende hatprat mot kjønns- og seksualitetsmangfold, enten det kommer fra politiske aktører, religiøse og samfunnsledere, og med medias medvirkning, blir jevnlig til aksjoner eller organiserte kampanjer, hvor varighet, omfang og vold ikke kan forutsies», sier Botha.

I mellomtiden har land som Burkina Faso, Burundi, Komorene, Den demokratiske republikken Kongo, Ekvatorial-Guinea, Jordan, Libya, Maldivene og Papua Ny-Guinea sett svært få pågripelser av lhbt-personer de siste årene, men det har vært en økning siden 2021.

Mens land som Kenya, Tanzania, Nigeria og Senegal har forsøkt å utvide eksisterende lovgivning, har andre som land Irak, Niger og Mali gjort nye forsøk på å kriminalisere lhbt-samfunnet.

 

 

Powered by Labrador CMS