Eirik Del Barco Soleglad har rollen som konferansieren på Kit Kat Club.

Willkommen, bienvenue, welcome!

Teatersjef Stefan Larsson mener ”Cabaret” er verdens beste musikal.

Publisert Sist oppdatert

Les også

«Cabaret»

Filmatiseringen av «Cabaret» (1972) ble også en stor kinosuksess og ble belønnet med Oscar-priser til Liza Minnelli og Joel Grey.

«Cabaret», den store musikalen fra 30-årenes Berlin, har premiere på Den Nationale Scene i Bergen fredag 8. februar. Klassikeren hadde Broadway-premiere i 1966, og har siden blitt spilt overalt. I Norge første gang på Oslo Nye Teater i 1968. Men de fleste kjenner nok historien fra musikalfilmen «Cabaret» fra 1972 med homo-ikonet Liza Minnelli i hovedrollen som Sally Bowles.

Handlingen foregår i det seksuelt frigjorte og dekadente Berlin i 1930, med den bifile forfatteren Cliff Bradshaw og kabaretsangerinnen Sally Bowles på Kit Kat Klubb i sentrum. Men sorgløsheten deres avløses snart av frykt. Nazistene mener blodig alvor. Livet blir livsfarlig. Noen klarer å flykte. Andre går en uavvendelig skjebne i møte.

Historien bygger på John Van Drutens teaterstykke «I Am a Camera» (1951) som igjen baserer seg på romanen «Goodbye to Berlin», skrevet av Christopher Isherwood i 1939. Den avantgardistiske, homofile forfatteren (1904–1986) er kjent for sine utforskende romaner fra Berlin, der han levde et seksuelt frigjort liv. (Senere hadde Isherwood et tretti år langt forhold til den tretti år yngre portrettkunstneren Don Bachardy. Men det er en annen historie …)

Om «Goodbye to Berlin» og dermed også «Cabaret» ikke er direkte selvbiografiske, så ligger historien i bunnen for handlingen tett opp til hans egne opplevelser i Berlin, ifølge selv- biografien «Christopher and His Kind» (1976).

BBC-filmen med samme navn (2011) tar oss med til Berlin på begynnelsen av 1930-tallet idet forfatteren Isherwood flytter til Berlin for å leve livet, og som han sier: «Jeg dro på grunn av mennene» Men snart kaster nazistene stadig mørkere skygger over tilværelsen hans – akkurat som i boka, teaterstykket og musikalen.

Svenske Stefan Larsson som tiltrådte som teatersjef ved Den Nationale Scene ved nyttår, har valgt den populære musikalen til å åpne vårsesongen på Store scene.

«Den forføreriske og politiske ”Cabaret” mener jeg er verdens beste musikal. Den rommer fantastisk musikk, og har en engasjerende og viktig historie å fortelle. Jeg gleder meg til å invitere publikum til en erotisk, politisk og underholdende kveld», sier Larsson.

Regissør er Nina Wester. Sally Bowles spilles av Ida Holten Worsøe.

Cabaret, Den Nationale Scene, Store scene, premiere 8. februar – spilles til 16. mai. Engen 1, Bergen.

Mer info: dns.no

Powered by Labrador CMS