
Skeive svindlere
Filmen om forfatteren og forfalskerinnen Lee Israel som fikk stor oppmerksomhet på 1990-tallet.
Les også
-
– Filmen «All of Us Strangers» bør være pensum i skolen
Som lærerstudent mener jeg det er vår plikt å sørge for at skolen er et trygt sted. Ikke bare fysisk, men også psykisk og sosialt, skriver Elle Nora Løken.
-
«Heartstopper» blir spillefilm
Etter tre sesonger på Netflix skal den britiske serien «Heartstopper» avsluttes med en spillefilm.
-
Pluss
Rasende Oslo Fusion-sjef: – Skeiv film er fortsatt stigmatisert i NFI
Oslo Fusion-sjef Bard Ydén reagerer på Norsk filminstitutts begrunnelse for å gi avslag på driftstøtte til filmfestivalen. NFI mener festivalen ikke straffes.
-
Bare to Oscar til Emilia Peréz
Trans-gangster-musikalen satte rekord i antall Oscar-nominasjoner til ikke-engelsk-språklig film. Men antall priser ble få.
-
Mummitrollet fyller 80 år – fanger vår tids uro og lengsel
I år er det 80 år siden Tove Jansson skrev den første boka om Mummitrollet. Fortellingen om to utsatte troll fanger nåtidens lengsel og uro, mener Janssons niese.
-
Pluss
Kutter støtten til landets største skeive filmfestival: – Skammelig
Festivalsjef Bard Ydén i Oslo/Fusion kaller avslag på driftsttøtte fra Norsk filminstitutt diskriminerende og skammelig.
-
Pluss
Gullbjørnvinneren: – Et privilegium å være homo
Dag Johan Haugeruds ble historisk da «Drømmer» fikk Gullbjørnen på filmfestivalen i Berlin. Men hvorfor snakker så få om at trilogien er skeiv?
-
Pluss
«Queer» kommer på kino – i noen norske byer
Luca Guadagninos «Queer» kommer på kino i regi Cinematektet, Vega Kino og Kunstnernes hus.
-
Karla Sofía Gascón til stede på Oscar-gallaen søndag – Netflix tar regningen
Karla Sofía Gascón vil være til stede under søndagens Oscar-galla, etter å ha trukket seg tilbake fra prisutdelingene i forkant.
-
«Drømmer» vant den prestisjefulle Gullbjørnen: – Fantastisk
Dag Johan Haugeruds «Drømmer» vant den prestisjefulle Gullbjørnen under filmfestivalen i Berlin. Filmen fikk også to andre priser.
Oslo Pix filmfestival arrangeres for tredje gang nå i sommer. På programmet fra mandag 3. til søndag 9. juni, har de blant andre den amerikanske filmen «Can You Ever Forgive Me?», som til tross for flere Oscar-nominasjoner, ikke fikk ordinær kinodistribusjon i Norge. Dato for visning var ikke fastsatt idet Blikk gikk i trykken.
Filmen er basert på selvbiografien til forfatteren Lee Israel (1939 – 2014), som prøvde å gjenopplive karrieren sin ved å forfalske og selge mer enn 400 brev skrevet av avdøde kjendiser som Dorothy Parker, Noël Coward, Ernest Hemingway og Louise Brooks.
Lee Israel var alkoholisert og hadde nådd bunnen økonomisk da hun startet med forfalskningene. Hun nektet å ta en vanlig kontorjobb, og forfalskningene ble henne løsning for å skaffe penger.
Gjennomskuet
Hun ble etterhvert gjennomskuet, og saken skapte stor oppmerksomhet på 1990-tallet, blant annet fordi brevene var av høy litterær kvalitet. Historien har på grunn av dette vært preget av en lattermild hyllest av en dyktig skribent, blandet med indignasjon over denne frekkhetens nådegave hun var i besittelse av.
I filmen er det forholdet mellom lesbiske Israel (Melissa McCarthy) og den homofile sjarmerende svindlerkompanjongen og fengselsfuglen Jack Hock (Richard E. Grant), som har fått mest plass. Den virkelige Hock døde av aids 47 år gammel i 1994. Israel hadde fått god hjelp av han til å selge brevene, og i filmen er kjemien mellom de to skuespillerne beskrevet som elektrisk. Begge ble nominert til Oscar for innsatsen, men særlig har McCarthy fått skryt for rollen, som er en uvanlig seriøs rolle for komikeren. Regien er ved Marielle Heller.
Mer info: oslopix.no