Scene

Nils Bech på Centralteatret

Lørdag 14. oktober feirer Nils Bech plateslipp med konsert på Centralteatret. – Jeg elsker teaterrommet og er så glad for å få mulighet til å boltre meg i scenografien til «Hvem er Earnest» på en av Oslos vakreste, eldste og mest intime scener, sier Nils Bech til Blikk.

Artisten EMIR synger duett med Nils Bech på låta «Gi meg tid» på albumet «Jeg elsker han», som feires med slippkonserter på Centralteatret lørdag 14. oktober.
Artisten EMIR synger duett med Nils Bech på låta «Gi meg tid» på albumet «Jeg elsker han», som feires med slippkonserter på Centralteatret lørdag 14. oktober.
Publisert

Nils Bech holder to konserter på Centralteatret 14. oktober i anledning albumet «Jeg elsker han», en plate hvor Bech har samlet et stjernelag av duettpartnere for å gjøre den skeive kjærligheten mer synlig og eksplisitt i norske sangtekster.

Blant duettpartnerne finner vi navn som Frida Ånnevik, Dutty Dior, Gundelach, og selveste Bjørn Eidsvåg, som bidrar på låta «Vi to».

Utgangspunktet for albumet «Jeg elsker han» startet med en samtale.

– Personen jeg snakket med synes det var så vakkert at jeg på albumet «Foolish Heart» kjønnet personen jeg sang til, da han som skeiv selv aldri hadde hørt en mann synge åpent om sin kjærlighet, sier Bech og forteller at tilbakemeldingen fikk han til å tenke over den norske sangboka og hvordan den på sett og vis er en lukket bok.

– Vi som skeive lever åpent i dag, men likevel er vår type kjærlighet ikke sant representert i sangtekstene i den. Det ønsket jeg å gjøre noe med.

Universell kjærlighet

«Jeg elsker han» handler om kjærligheten, mellom to menn, mellom to av samme kjønn.

– Den handler også om den vanskelige kjærligheten, når det tar slutt, sorg og savn, de tidlige møtene med en ny, begjær, usikkerhet og frykt, men også glede, å komme nære, kle seg naken og sårbar, og å kunne elske igjen, sier Bech.

– Kjærligheten er universell, og vi er mange åpne skeive artister og låtskrivere som har savnet at dette skinner gjennom tydelig i det som skapes og fremføres. At den skeive kjærligheten er til stede i det vi fremfører på scenen, på radio og i sangene, ikke bare i intervjuer eller sosiale medier. At vi synger «han» eller «hun» og ikke kun «du». Men at rollen som skeiv i musikk om kjærlighet kan være i sentrum - også om utøveren skulle være streit, sier Bech og forteller at de fleste samrbeidspartnerne på albumet er streite artister.

– Derfor har jeg villet gjøre dette albumet sammen med andre. Både for å synge til og med andre skeive menn, men også for å åpne dette rommet for andre, av begge kjønn, forteller han.

Kjærlighet uten båser

I alle år har homofile artister gjort kjærlighetsduetter med sangere av det motsatte kjønn, for å tilpasse seg et heteronormative samfunn og det kommersielle markedets krav.

– Dette er en rolle vi selvsagt skal kunne fortsette å innta, men hvorfor aldri den andre veien, tross stadig større aksept for skeiv kjærlighet også i hovedstrømmen av kultur og popmusikk? spør Bech.

– I møte med alle disse fantastiske duettpartnerne og samtalene vi har hatt om tekster har jeg fått bekreftet det jeg alltid har tenkt; vi står i de samme spørsmålene, den samme gleden og den samme sorgen i møte med kjærligheten. Kjærligheten har ingen båser, sier Nils Bech og forteller at representasjon og samhold fremdeles høyst aktuelt og utrolig viktig.

– Prideflagg blir brent på nattestid på barneskoler, kommentarfeltet kan koke over rundt seksuell orientering og en kan blitt skutt for å elske den man elsker, også her i Norge. Derfor mener jeg vår felles sangbok bør være enda mer åpen og inkluderende, og dette er mitt bidrag.

På Centralteatret lørdag 14. oktober skal albumet «Jeg elsker han» feires i live-format. Nils Bech stiller med bandet sitt, og se ikke bort fra at en god del av duettpartnerne også dukker opp. Det er to konserter denne lørdagen, den første kl. 17.30 og den andre kl. 19.30.

Info og billetter: Centralteatret

Powered by Labrador CMS