Oslo Pride

– Historiene vi forteller bestemmer hvem som får lov å ta plass i verden

Nordic Black Theatre og Oslo Pride har begge som mål å løfte marginaliserte stemmer i samfunnet. Nå har de slått seg sammen og setter opp James Baldwins «Giovanni’s Room» under Oslo Pride.

Kunstnerisk leder på Nordic Black Theatre, Cliff A. Moustache, styremedlem i Oslo Pride, Sofia Knudsen Estifanos, og Inger Kristin Haugsevje, leder i Oslo Pride.
Publisert Sist oppdatert

Oslo Pride lanserer et nytt tilskudd til festivalen i form av Pride Box, en scene dedikert til skeiv scenekunst, hvor Nordic Black Theatre setter opp en helt ny teaterversjon av James Baldwins roman «Giovanni’s Room», en hjørnestein i skeiv litteraturhistorie.

Pride Box vil ligge på Pride Square på Youngstorget under Oslo Pride, som går av stabelen 18. til 27. juni. «Giovanni’s Room» spiller på Pride Box torsdag 23. juni kl. 17. I tillegg spilles stykket på Nordic Black Theatre i perioden 5. til 9. september.

Forbudte rom

James Baldwin.

Romanen «Giovanni’s Room», som opprinnelig ble utgitt i 1954, er banebrytende i sin nyanserte og direkte fremstilling av den bifile hovedkarakteren, og hans komplekse forhold til egen identitet, maskulinitet og seksualitet. Romanen ble forbudt i mange land, og forfatteren selv opplevde å bli utfryst av forfatterkolleger, det afroamerikanske miljøet og borgerrettsbevegelsen, hvor han selv hadde vært aktiv.

Skuespiller og slampoet Sofia Knudsen Estifanos er styremedlem i Oslo Pride, og har jobbet med utvidelse av det kulturelle tilbudet på Oslo Pride. Hun ser på scenekunst som et viktig medium for historieformidling:

– En effektiv måte å undertrykke grupper på, er å fjerne eller sensurere historiene deres. Historiene vi forteller bestemmer hvem som får lov til å ta plass i verden og samfunnsdebatten. Vi har mange vonde eksempler på mennesker som har blitt skrevet ut av historien. Å skrive dem inn igjen er aktivisme, sier Estifanos.

Overlappende rettighetskamper

Kunstnerisk leder på Nordic Black Theatre Cliff A. Moustache gjør jobben med å tilrettelegge romanen for scene, og gleder seg over samarbeidet med Oslo Pride.

– I likhet med Oslo Pride, kjenner også vi i Nordic Black Theatre godt til hvordan det er å stå utenfor majoriteten. Vi vet hvordan det er å ikke bli hørt. Vår kamp er den samme som Oslo Prides kamp. Det handler om å få lov til å selv definerer det narrativ som du har lyst å formidle til andre, og at dette blir møtt med respekt. Din stemme er min stemme. Det er derfor veldig viktig for oss i Nordic Black Theatre å bidra på Oslo Pride.

Kunstnerisk leder på Nordic Black Theatre, Cliff A. Moustache, styremedlem i Oslo Pride, Sofia Knudsen Estifanos, og Inger Kristin Haugsevje, leder i Oslo Pride.

– Alle rettighetskamper har noe til felles og er overlappende. Flere av oss er avhengige av at flere kamper kjempes parallelt for å kunne leve frie liv, sier Estifanos.

Årets Oslo Pride skal favne bredere

Mangfold er en av Oslo Prides kjerneverdier. I dette ligger det et mål om å tilrettelegge for representasjon og inkludering på festivalens arenaer. Dette gjelder også i kulturprogrammet.

– Det finnes en stereotyp oppfattelse av hva skeiv kunst og kultur er, men i likhet med all annen kultur finnes det stort mangfold utover det som er mainstream. Med Pride Box ønsker vi å tilby en større bredde av skeiv scenekunst til vårt publikum. Nordic Black Theatre er en viktig stemme innen teaterverdenen. I samarbeid med dem får vi løftet problemstillinger der perspektivene våre krysser på en interessant måte, sier Inger Kristin Haugsevje, leder i Oslo Pride

I tillegg til Nordic Black Theatre samarbeider Oslo Pride med en rekke ulike kulturinstitusjoner og aktører om programmeringen av Pride Box.

Haugsevje håper at årets utvidelse og samarbeid vil følge festivalen i årene som kommer

– Jeg har lenge hatt lyst til å utvide det kulturelle programmet på Oslo Pride, og det er klart at Skeivt kulturår har gitt medvind i programmeringen. I år legger vi et grunnlag som vi har tenkt å jobbe videre på. Bredt samarbeid gir mulighet for større mangfold og representasjon på Oslo Pride.

Powered by Labrador CMS