Hatkrim

Arrangører etter volden på Godhåb: – Vi føler vekterselskapet kommer unna med hatkriminalitet

Comrades Inc arrangerte innsamlingsfest til inntekt for kjønnsbekreftende behandling. Kvelden endte i kaos – men selv etter stor medieoppmerksomhet opplever ikke arrangørene at deres side blir hørt.

Bildet viser folkemengden på Godhåb på Grønland i Oslo under innsamlingskvelden 22. juli.
Publisert Sist oppdatert

22. juli var over hundre mennesker samlet på utestedet Godthåb bar og kafé på Grønland i Oslo. Her arrangerte Comrades Inc en klubbkveld til inntekt for kjønnsbekreftende behandling for Sultan Hadaddeen, også kjent som Queen Sultan. Kvelden som begynte med dans, ble brått til et mareritt for arrangørene.

Vekterne som skulle bidra med sikkerhet under arrangementet, skal ifølge Comrades Inc ha gjort det stikk motsatte. I løpet av kvelden ble DJ-en kalt «jævla soper». En annen gjest ble senere spurt om hen «har fitte» og om hen «er gutt eller jente».

Saken har fått stor medieoppmerksomhet etter at den først ble omtalt av Subjekt.

Jennifer Garzon Gonzalez, som driver Comrades Inc sammen med Muna Jibril og Miki Gebrelul, forteller at de føler deres stemmer er sensurert i mediedekningen – til fordel for vekterselskapets versjon av saken.

– Vi føler at de andre avisene som har skrevet om saken ikke helt skjønner alvoret. De skriver om det som «bråk» og «uheldig språkbruk», men vi opplever dette som hatkrim. For det er jo det det er, sier Gonzalez til Blikk.

Comrades Inc

Comrades Inc arrangerer støttekonserter, klubbkvelder og andre arrangementer til inntekt for skeive, transpersoner og ikke-binære som trenger økonomisk hjelp for å få kjønnsbekreftende behandling. Comrades Inc er et ideelt initiativ og drives på frivillig basis av Muna Jibril, Miki og Jennifer Grazon Gonzalez.

«Nå skal dere vel bruke transekortet»

Klubbkvelden på Godthåb fredag 22. juli hadde gått som planlagt fram til stengetid. Mot slutten av kvelden stormet vektere opp på scenen. Ifølge arrangøren Comrades Inc hadde DJ-en, Espen Iden, fått beskjed om at han kunne spille fram til klokken 03.15. Etter klokken 03.00 forsøkte flere vektere å stoppe Iden fra å spille videre.

Ifølge Iden, skal han ha spurt om vekterens navn. Da ropte vekteren «jævla soper». En video fra kvelden viser hvordan vekterne drar DJ-en, Espen Iden, ned fra scenen. Vitner sier også at vekterne reagerte negativt da gjester og arrangører involverte seg da vekterne grep tak i DJ-en.

Arrangørene reagerer på at det på dette tidspunktet stormet flere vektere til stedet, til tross for at det kun var leid inn to vektere til arrangementet.

«Nå skal vel dere bruke transekortet», skal en av vekterne ha uttalt.

– Det er bare en måned siden vi ble skutt på, vi er allerede «on high alert». Og det at de som er leid inn for å passe på at alt går bra og at vi er trygge er de som utfører slik hatkriminalitet og vold mot oss, er skummelt, sier Gonzalez.

En video fra kvelden viser hvordan DJ-en dras ned fra scenen av to vektere, før flere vektere stormer til.

Politiet truet arrangør med arrest

I andre medieomtaler av saken slutter kvelden her, men ifølge Comrades Inc skal det ha oppstått en ny situasjon etter at DJ-en forlot lokalet. En ikke-uniformert vekter fra vekterselskapet skal ha dukket opp på gaten utenfor Godthåb, der flere gjester og én av arrangørene hadde samlet seg.

– Vekteren sa til en ikke-binær gjest som var til stede: «Er du gutt eller jente?» og «Har du fitte?». Dette opplevde vi som utrolig provoserende, og det ble en diskusjon med vekterne utenfor, sier Gonzalez.

Politiet skal ha observert hendelsen utenfor Godhåb og brutt inn. Vekterne fikk gå, mens en av arrangørene sto igjen med flere gjester.

– Uten å forhøre seg med den ene arrangøren fra Comrades som var der eller med noen av vitnene, så tok politiet tak i arrangøren og tok armen bak ryggen hennes. De slapp når hun sa hun fikk vondt. Men de nektet å høre på hva som ble sagt og truet med arrest.

– Vi har ingen tillit til at politiet kommer til å gjøre noe med dette. Da de igjen og igjen viser at de ikke bryr seg om marginaliserte grupper.

Proff Security: – Oppfattet at beklagelsen ble akseptert

Blikk har kontaktet Proff Security, vekterselskapet som ble innleid for kvelden. Ifølge daglig leder May Kirkerud tar Proff Security avstand fra homofobi og transfobi. Hun har blitt fortalt av vektere som var til stede at det «oppsto det tumulter» da musikken på utestedet skulle skrus av rundt klokken 03.15 natt til lørdag.

– En av våre vektere ble fysisk angrepet, da han hadde bedt DJ-en om å slå av musikken. Vedkommende som angrep ble nøytralisert ved at han ble lagt i bakken. Andre gjester forsøkte å forhindre vekterne i denne jobben. I forbindelse med denne uoverensstemmelsen brukte en av våre vektere et diskriminerende ord, skriver Kirkerud i en e-post til Blikk.

Under et møte mellom Proff Security, Godhåb og Comrades Inc dagen etter hendelsen beklaget både Proff Security og vekteren det diskriminerende ordet som ble brukt, ifølge Kirkerud.

– Vi oppfattet at beklagelsen ble akseptert. Nedsettende og diskriminerende ordbruk aksepteres ikke i vårt selskap, noe samtlige ansatte er kjent med. Ingen på dette møtet hevdet at vekterne hadde brukt uforholdsmessig eller ulovlig makt.

Hevder ekstra beredskap var på grunn av terrortrussel

På spørsmål om vekterne som var til stede på det skeive arrangementet hadde fått informasjon og opplæring i forkant, svarer Kirkerud at vekterne var informert om dette. Hun begrunner det store antallet vektere med den pågående terrortrusselen mot skeive.

– Med tanke på den tragiske terrorhandlingen mot det skeivemiljøet tidligere i sommer hadde vi derfor ekstra beredskap, sier Kirkerud.

Arrangørene reagerer sterkt på at vekterselskapet oppgir terrorangrepet som årsak til at flere vektere stormet til stedet:

– Skytingen på London Pub er ikke grunnen til at de to vekterne fra Proff Security hentet resten av gjengen sin (for å legge DJ i bakken red.anm). Dette har vi ikke hørt noe om på noen av møtene. Det er helt på jordet å bruke det som skjedde for å redde seg selv. De burde skamme seg, sier Gonzalez i Comrades Inc.

«Gutta kan miste hodet»

– Proff Security har ikke kontaktet oss. På møtet som ble avholdt dagen etter så inviterte vi oss selv. På dette møtet nektet de å anerkjenne noe som helst, løy om hendelsene og var ikke villige til å kurses eller ta ansvar, sier Gonzalez.

Blikk har fått tilgang til et referat fra møtet lørdag 23. juli. Der begrunner en representant fra Proff Security vekternes språkbruk ved å si at «gutta kan miste hodet» og at «det ikke var meningen å si soper som en soper, men et ord brukt som kunne vært idiot». Den samme ansatte uttaler at selskapet ikke ser at det er behov for kursing av vektere i framtiden.

– Ut ifra vårt møte fikk vi inntrykk av at det ikke foreligger noe form for opplæring en setning i retningslinjene deres om at diskriminering ikke er lov, sier Miki Gebrelul fra Comrades Inc, som var til stede på møtet.

Gebrelul får støtte fra medarrangør Gonzalez, som mener vekterselskapet først har beklaget etter at hendelsen fikk medieoppmerksomhet.

– Vi oppfatter det som de bare gjør en «image control» og at de egentlig ikke tar ansvar og er villige til å forbedre seg. Så vi finner det vanskelig å tro at de er i sjokk over fredagen, sier Gonzalez.

Vurderer å anmelde

Gonzalez forteller til Blikk at de aldri tidligere følt på utrygghet under egne arrangementer.

– Dette er det tredje eventet vi har arrangert som Comrades Inc. De to andre gangene har gått kjempebra. Det første arrangementet var en støttekonsert på Blitz og det gikk supert. Vi hadde også Skeiv Kafé som var åpen for alle, som også gikk kjempebra.

– Det er vanskelig nok å være skeiv og trans, og det er utrolig vanskelig å spørre om hjelp, derfor tar vi det vi gjør så utrolig seriøst.

– Har dere anmeldt vekterne/vekterselskapet til politiet?

– Vi har ikke anmeldt. men vi vet Espen (DJ-en red.anm) vurderer å gjøre det.

Gonzalez er også prosjektleder for Transpride i Oslo, Trondheim og Bergen, i tillegg til å lede det feministiske tidsskriftet Fett sin redaksjon i Bergen.

– Jeg er utrolig engstelig for hvilke vektere som kommer til å være til stede på fremtidige arrangement. Jeg merker det går sikkelig utover hverdagen min fordi jeg er redd for at mennesker i miljøene våre kommer til å bli utsatt for mer vold og hatkriminalitet av vektere. Spesielt siden vi oppfatter at hendelsene ikke blir tatt seriøst. Vi trenger en endring i vektersystemet, spesielt i Oslo, sier Gonzalez.

Powered by Labrador CMS