Trans

Samlet inn over 130 000 til transpersoner. – Vi ser at det funker

Innsamlingsaksjonen Comrades Inc har finansiert tre brystkirurgier, sendt matkasser og arrangert godt besøkte klubbkvelder i løpet av sitt første år i drift. I 2023 høyner de ambisjonene.

Publisert Sist oppdatert

Comrades Inc samler inn penger til transpersoner som trenger økonomisk hjelp gjennom kronerulling på nett og ulike arrangementer. Siden initiativet startet opp 1. april i fjor har de samlet inn totalt 132.917 kroner til målgruppa.

– Vi tre i Comrades er helt overveldet av miljøet og alt vi har fått inn. I 2022 klarte vi å finansiere tre toppkirurgier. Vi ser at det funker, at folk har lyst til å hjelpe, sier Jennifer, som står bak Comrades Inc sammen med Muna og Miki. De tre foretrekker å kun stå fram med fornavn.

Med pengene har de hjulpet mennesker med kjønnsbekreftende kirurgi, regninger, behandlinger og lån. De har også samlet inn penger til matkasser de har sendt til transpersoner i etterkant av operasjoner.

Noe har gått med til å betale lydteknikere og leie av anlegg til arrangementer, men det meste til arrangementer har de fått gratis eller til redusert pris.

– Vi har fått mye støtte fra utesteder og utleiere. Det er gøy å se at andre, også utenfor vår boble, har begynt å tenke på hva man kan gjøre for å hjelpe skeive. Ikke bare økonomisk. For eksempel har et av utestedene vi leide nå hengt opp skilt der det står «No homophobia or transphobia».

Fokus på dobbeltminoriteter

Comrades Inc startet opp 1. april i fjor med en støttekonsert for to ikke-binære «kamerater» som trengte hjelp til å dekke kostnader for kjønnsbekreftende behandling.

– Generelt går alle spleiser og innsamlinger til personer med dobbeltminoriteter. Vi har fått inn omtrent det samme på hvert arrangement, rundt 30.000 kroner, sier Jennifer.

Men hvorfor endte navnevalget på «Comrades Incorporated»?

– Da vi diskuterte navn dukket «Comrades» opp. Både fordi vi tre kommer fra et sted som er litt langt ute på venstresiden, men også fordi det både er hyggelig og kjønnsnøytralt å kalle folk for kamerater, vennene sin. «Incorporated» la vi til fordi det er gøy. Det er jo kjempekapitalistisk, og vi er på vår side strengt anti-fascistiske og anti-kapitalistiske, sier Jennifer.

Jennifer forteller at noen kontakter dem for å få hjelp til å opprette spleiser, fordi de ikke vil gjøre det i eget navn. Andre trenger bare motivasjon.

– Noe må vi si nei til. Det er ikke alltid vi kan hjelpe med et depositum på en leilighet, for eksempel, men hvis vi har kapasitet, hjelper vi alle.

– Det er lett å føle seg ensom som skeiv, men det er et helt miljø der ute. Man kan møtes, spise sammen, danse sammen og gjøre noe bra. Det trenger ikke være tungt emosjonelt arbeid, selv om dette selvfølgelig har vært et tøft år for oss alle.

Kjøkkenet som samlested

I 2023 har de planer om enda flere arrangementer.

– Vi skal holde månedlige «Community kitchens», altså arrangementer der vi lager mat og man kan komme og spise gratis, snakke og planlegge revolusjonen, sier Jennifer og ler.

Onsdag 11. januar arrangeres «Cooking with comrades», et samarbeid med det aktivistiske biblioteket Assata , for tredje gang. Denne utgaven av arrangementet er tenkt som et møtested og en ressurs for dobbeltminoriteter, forklarer Jennifer. Rammen for kjøkkenarrangementene er løst. Her er det også rom for å dele tanker, tekster og ideer.

I 2023 skal de arrangere en workshop-rekke om feminisme, aktivisme, abolisjon og transformativ rettferdighet.

– Vi vil se på hvordan vi kan skape samfunn som gir mer rom for fellesskap og der man jobber sammen for å for eksempel være trygg, eller andre former for hjelp man kan gi kamerater og medborgere som trenger det. Det blir også flere klubbevents, forhåpentligvis en ny emokveld og en sommerfest. Vi har mange ideer!

Powered by Labrador CMS