Antonio D’Amico (t.v.) og Gianni Versace hadde vært sammen i 15 år da Versace ble skutt og drept 15. juli 1997.

Gianni Versace i Borås

Utstillingen «Gianni Versace Retrospektiv» i Borås viser rundt 70 utvalgte Versace-antrekk som er lånt fra noen av verdens fremste samlere.

Publisert Sist oppdatert

Les også

Under fem timer fra Oslo og 50 minutter fra Gøteborg, ligger Borås, med et yrende kulturliv med en rekke museer og gallerier der du kan oppleve kunst i verdensklasse. Fram til 12. april kan du oppleve motekreasjoner signert Gianni Versace på Textilmuseet, Nordens fremste tekstilmuseum.

Gianni Versace (1946 – 1997) fra Reggio di Calabria, Italia, var en karismatisk og anerkjent moteskaper som både begeistret, forarget og utfordret motebransjen med sine grensesprengende design og mønstre på 1980- og 1990-tallet. Han kombinerte mote med musikk, fotografering og grafisk design og var i forkant med å transformere moteshow og reklamekampanjer til pop-kulturelle multikunstverk.

Men Versaces design-uttrykk stilte også spørsmål ved seksualitet og makt, og brøt med den tradisjonelle presentasjonen av hva som er mannlig og kvinnelig. Som åpen homofil, var han dessuten et viktig forbilde i en tid der kjendiser gjemte seg i skapet.

Favoritt hos eliten

Versace krediteres ofte for å ha skapt 90-tallets supermodeller, som Naomi Campbell, Christy Turlington og Linda Evangelista. Han var en favoritt hos eliten og kjendiser, som Madonna og Elton John og designet hans var synonymt med overflod og luksus. Men Versace samarbeidet også med den verdensberømte operaen La Scala i Milano hvor han designet kostymer for balletten.

FOTO: VERSACE TEXTILMUSEET
FOTO: VERSACE TEXTILMUSEET
FOTO: VERSACE TEXTILMUSEET
FOTO: VERSACE TEXTILMUSEET

Livsstil andre drømmer om

Higet etter luksus ført til at Versaces mønsterdesign ble overført til luksusvarer som porselen, puter, sengetøy og ikke minst smykker. Designeren hadde skapt seg et moteimperium og en livsstil andre bare kunne drømme om. En som ikke bare drømte om et liv i sus og dus, men som oppriktig mente han burde få en del av kaka, var Andrew Cunanan.

20-åringen fra California møtte den verdensberømte designeren i San Francisco i 1990. Versace var i byen fordi han hadde laget kostymene til operaen «Capriccio», som skulle settes opp på San Francisco Opera. Cunanan var besatt av Versace, men fikk ikke innpass. Det skulle gå sju år før deres veier krysset igjen. I mellomtida robbet sosiopaten Cunanan seg gjennom det skeive miljøet i San Diego i California, og stjal fra eldre homofile menn det de måtte ha av penger. Han iscenesatte sitt eget liv som en suksessrik ung homse og serverte luftslott til alle han møtte. En evig jakt på rikdom og berømmelse endte i 1997 med fem drap.

Henrettet

Cunanans første offer var kompisen Jeffrey Trail i 1997. To dager senere drepte han David Madson. Så fulgte Lee miglin og William Reese, før Cunanan satte kursen mot Miami Beach i Florida der Versace bodde sammen med kjæresten, motedesigneren Antonio D’Amico. 15. juli 1997 gikk Versace ut av døra og tok sin daglige spasertur på Ocean Drive. Da han kom hjem, ble han møtt av Cunanan som regelrett henrettet ham med to skudd i bakhodet. Ti dager senere skjøt Cunanan seg selv med samme pistol.

Gianni Versace ble 50 år. Hans moteimperium som da han døde var verdt 807 millioner dollar, styres i dag av søsteren Donatella Versace. Utstillingen «Gianni Versace Retrospektiv» i Borås viser rundt 70 utvalgte antrekk for både damer og herrer fra hans glamorøse dager mellom 1989 - 1997, som er lånt fra noen av verdens fremste samlere av hans design. Utstillingen har tidligere blitt vist i Berlin hvor den ble arrangert av Versace-ekspert Karl Von Der Ahé, som også har kuratert utstillingen i Borås i samarbeid med Tekstilmuseet.

Gianni Versace Retrospective, Textilmuseet, står til 12. april, Skaraborgsvägen 3A, Borås, Sverige.

Mer info: textilmuseet.se

Powered by Labrador CMS