Terror

E-tjenesten sjekkes

Stortingsutvalg skal undersøke om e-tjenenesten har fulgt regelverket.
– Positivt, sier leder Dan Bjørke i Oslo Pride.

Egen gransking må komme i tillegg til EOS-utvalget, mener Oslo Pride-leder Dan Bjørke.
Publisert

Denne uken ble det kjent at det var kontakt mellom en av etterreningstjenestens agenter og islamisten Arfan Bhatti på chat i forkant av terrorangrepet under Oslo Pride. I VGs avsløring fremgår det at agenten ga en slags IS-godkjenning til angrepet.

Bistandsadvokat for femten av de fornærmede etter skytingen sa til avisen etter avsløringen at «Det som skjedde fremstår som å være en konsekvens av det som e-tjenesten oppfordret til i denne meldingen.»

Les også: Oslo Pride krever gransking

Skal undersøke e-tjenesten

E-tjenestens rolle i forkant av terrorrangrepet skal nå undersøkes nærmere. I en epost til VG bekrefter leder i EOS-utvalget, Astri Aas-Hansen, torsdag at utvalget skal se på e-tjenestens rolle i forbindelse med 25.juni-terroren.

– EOS-utvalget kontrollerer om EOS-tjenestene har fulgt regelverket og om de har krenket enkeltpersoners rettigheter. Det gjør vi også i denne saken, skriver Aas-Hansen til VG.

EOS-utvalget er oppnevnt av Stortinget. Utvalget skal kontrollere etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste som utføres eller styres av offentlige myndigheter, og som har til formål å ivareta nasjonale sikkerhetsinteresser.

Må ha egen gransking

Leder Dan Bjørke i Oslo Pride mener at det selvfølgelig er positivt at EOS-utvalget kommer på banen.

– Men vår tilnærming er fortsatt at vi må ha en uavhengig granskning som har et tilstrekkelig bredt mandat og kompetanse til å se på totalbildet før, under og etter hendelsen, og som er opptatt av å se på hvorfor ikke dette angrepet ble avverget gitt den informasjonen sikkerhetsmyndigheter satt på, sier Bjørke til Blikk.

– Denne granskningen må derfor komme i tillegg til EOS-utvalgets, noe vi vil fortsette å jobbe for.

Bjørke påpeker også at EOS-utvalget har to hovedformål. Det ene er å se til at enkeltpersoners rettsikkerhet og personvern er ivaretatt av EOS-tjenestene. Det andre er å påse at virksomheten i tjenestene ikke utilbørlig skader samfunnets interesser.Powered by Labrador CMS