Dansekunstnerne Steffi Lund og Terje Tjøme Mossige har sam- arbeidet om den nye forestillingen «Vi er Or».

Dansekunst om vesener, vekster og vennskap

Publisert

Steffi Lund (61) har hovedsakelig vært soloutøver i egenkoreograferte verk siden hun ble uteksaminert fra Kunsthøyskolen i Amsterdam for 35 år siden. I dag er hun en av Norges fremste eksperimentelle samtiddansere, og jobber i feltet mellom dans, teater og performance.

Hennes nyeste forestilling, «Vi er Or», er basert på manuset hennes som ble plukket ut som ett av tre vinnerbidrag i konkurransen som Dramatikkens hus i samarbeid med Oslo Pride og SPKRBOX, utlyste under Skeivt kulturår i fjor.

Teksten er kjernen i forestillingen som vises på Scenehuset i slutten av mars, og formidles av dansekunstnerne Steffi Lund og Terje Tjøme Mossige, skuespiller Kjersti Fjeldstad og musiker Tov Ramstad.

I «Vi er Or» er det er et «vi» som snakker, og temaet er hvor rikt og mangfoldig et langt menneskeliv er, men også hvor usynlig(gjort) dette kan være.

– Det er et skrekkscenario for meg å skulle havne halvforvirret på et sykehjem og ikke bli sett, forstått og møtt som det skeive mennesket jeg er. Så «Vi er Or» er en scenetekst hvor temaet å bli gammel som skeiv, dirrer i bakgrunnen, forklarer Lund, som i hele sin karriere har inkludert det skeive perspektivet i sine arbeider.

– Jeg er lesbisk, og min kroppslig erfaring er avleiret i meg, i den kroppen som beveger og uttrykker seg. Da jeg vokste opp hadde jeg knapt sett to kvinner kysse hverandre, verken på scene eller film. Jeg mener, vi er jo villige til å se de teiteste filmer, vi lengter etter å se egen virkelighet, og når scenekunsten ikke viser kjærlighet, eller erotikk mellom to kvinner, så måtte jeg jo gjøre det selv, ikke sant?

Om sin nye forestilling sier hun at den handler om «Vesener, vekster og vennskap. Om lengselen etter å bevege seg som skeiv ut på en hyene-fri savanne. Og om å være i egen bevegelse».

«Vi er Or», Scenehuset, Bogstadveien 49, Oslo. Fredag 31. mars - lørdag 1. april.

Mer info: steffilu.no

Powered by Labrador CMS